Munkaerőhiány van az űrhajósoknál is

asztronauta Astronaut,Floating,Above,Clouds flight,space,cloud,3d,astronaut,view,day,render,spaceman,stratos
Astronaut floating above clouds
Vágólapra másolva!
A NASA űrhajóscsapatának létszáma hamarosan az ISS kiszolgálásához és az Artemis-programhoz minimálisan szükséges szint alá csökkenhet.
Vágólapra másolva!

Ezt a megállapítást tartalmazza a NASA főfelügyelőjének január 11-én kiadott jelentése.

Az űrhajóscsapatnak jelenleg 44 aktív tagja van, de ez a szám tovább csökkenhet, ha idén néhány űrhajós kiválik a csapatból.

A NASA űrhajósainak létszáma 2000-ben érte el maximumát, akkor közel 150 aktív tagot számlált a csoport. Az űrhajóscsapat létszáma az 1970-es évek óta nem volt olyan alacsony, mint most - húzza alá az Űrvilág.hu cikke.

A jelentés szerint a NASA űrhajóshivatalában 2019-ben készített elemzés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a 2022-es és 2023-as pénzügyi években az elvárt minimum alá csökkenhet a létszám. Ennek nyomán döntött úgy a NASA vezetése, hogy új űrhajósokat válogat. Ez meg is történt, a jelöltek nevét december elején hozták nyilvánosságra, e hó elején pedig meg is kezdődött a kiképzésük.

A NASA 2014-ben 25-ről 15 százalékra csökkentette az űrhajósok létszámának „biztonsági tartalékát" Forrás: NASA

Ám mivel az általános kiképzés két évig tart, az új jelölteket csak 2024-ben oszthatják be konkrét küldetések teljesítésére.

Addigra viszont a jelenlegi aktív létszámból további lemorzsolódás várható, az Artemis-küldetések okán viszont megnő az igény az űrhajósokra, vagyis összességében továbbra is hiány lesz űrhajósokban.

A jelentés felrója a NASA-nak, hogy 2014-ben 25-ről 15 százalékra csökkentették az űrhajósok létszámának „biztonsági tartalékát". Az évtized vége felé, amikor közeledik az ISS bezárásának időpontja, amúgy is erőteljesebb lemorzsolódásra számítanak, holott éppen akkor nagyobb igény lenne az űrhajósok tapasztalatának hasznosítására a jövő fejlesztéseiben. A jelentés azt is kifogásolja, hogy a NASA-nak nem állnak rendelkezésre „átfogó demográfiai információk" az űrhajósaikról, jóllehet erre szükség lenne, amikor az Artemis-küldetések támasztotta új igényeket kell kiszolgálniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről