Évről évre színesebbé, végül zölddé vált a csokpaletta

CSOK Építkezés eladó lakás lakáspiac
NOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A népszerű családi otthonteremtési kedvezményhez 2022-re már számos kiegészítő támogatás, kedvezmény, illetve egyéb lehetőség társult, tovább növelve ezzel a családok otthonhoz jutásának esélyét, de külön figyelmet fordít már az állam a vidéki népességfogyás enyhítésére is.
Vágólapra másolva!

A 2015-ben elindult családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok számos változáson ment keresztül, de az eredeti cél megmaradt: otthonhoz juttatni azokat a családokat, amelyek szeretnének gyermeket vállalni, azzal a célkitűzéssel, hogy a kívánt és vágyott gyermekek megszülessenek.
Éppen ezért

a kormány feltett szándéka, hogy a csokot még kedvezőbbé tegye a fiatal házaspárok számára.

Emiatt többféle támogatási formát, különböző kedvezményeket vagy egyéb kiegészítő terméket indított már az állam a meglévő csok mellé.

Az egyik legnépszerűbb ilyen hiteltermék a babaváró támogatás volt, amely 2019-ben indult. Ezt Novák Katalin jelentette be az év márciusában, és rendkívül hamar népszerűvé vált a fiatal házaspárok, házasulandók körében.

A maximum 10 millió forintos támogatás ugyanis szabadon felhasználható, azaz a csokkal kombinálva önerőként is képes működni a hitelfelvételnél.

Sőt, a születendő gyermekek után még tetemes kedvezmények is elérhetők a családok számára.

Rögtön az első vállalt gyermek esetében, amint a magzat betöltötte a 12. hetet, három évre felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermeknél már a tartozás 30 százaléka, harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes tartozás érvényét veszti, így azok a családok, amelyek hat év leforgása alatt három gyermeknek örülhetnek, a teljes 10 millió forintot ingyen megkapják az államtól. Nem csoda, hogy a babaváró hitel rögtön az egyik slágertermék lett a bankoknál, 2021 végére pedig az így felvett állomány átlépte az 1500 milliárd forintot is.

A kormány hamar felismerte, hogy a csok hitelt elsősorban a vidéki ingatlanvásárlásoknál vették igénybe a családok, a legkisebb településeken, így 2019-ben az ő számukra is elindult a kedvezmény újabb leágazása, a falusi csok, amely szintén óriási népszerűségre tett szert.

A csok számos változáson ment keresztül, de az eredeti cél megmaradt: otthonhoz juttatni azokat a családokat, amelyek szeretnének gyermeket vállalni Fotó: Szabó Gábor - Origo

A támogatással az elmúlt másfél évtizedben az országos átlagnál nagyobb népességcsökkenést átvészelő közösségeken kívánt segíteni a kormány. Ez több mint kétezer települést érintett, ahol meglévő ingatlan vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználhatóvá vált a falusi csok.
Egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermeknél 2,6 millió, legalább háromnál pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok – ha viszont csak felújításról van szó, akkor az összegek fele igényelhető.

Ezzel

a falusi csok erősítette a vidék népességmegtartó erejét:

hiszen a járványhelyzet és az elérhető kedvező támogatások miatt mind többen hajlandók egyre messzebb költözni a nagyvárosoktól. A falusi csokot ugyanis már például Budapesttől 50 kilométerre is el lehetett érni.

2018-tól pedig él a csokkal párhuzamosan a jelzáloghitel-elengedés is, ezt a legalább két gyermekkel rendelkezők igényelhetik, elsősorban a lakáscélú jelzáloghitel-szerződésből eredő tőketartozás csökkentésére, 1 és 4 millió forint közötti összegre.

2021 elejétől elérhető az otthonfelújítási támogatás, amelyet a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására, a hazai lakásállomány megújítására hívott életre a kormány. Ennek keretében akár hárommillió forintos vissza nem térítendő felújítási támogatás igényelhető. A lehetőséggel már több mint 70 ezren éltek.

Szintén rendkívül kedvező, hogy 2021. január elsejétől a csokkal vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése illetékmentessé vált, és ugyanettől az időponttól bizonyos korlátozásokkal – mint például a méret – a csokkal vásárolt ingatlan utáni 5 százalékos áfa is visszaigényelhető, 5 millió forintig ráadásul még a saját erős építkezés áfája is visszaigényelhető.

2021 őszén aztán még tovább bővült a csokpaletta.

Októberben elindult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott Zöldotthon program,

amelynek értelmében lakásépítésre és új lakások vásárlására kamatmentessé válik októbertől a csok hitel. Igaz, itt külön feltétel, hogy az ingatlan megfeleljen a kiírásban szereplő energiaigényeknek és feltételeknek, és a kedvezményes, 2,5 százalékos kamatozású zöldhitelt is fel kell hozzá venni. Ez a termék szintén gyorsan slágerré vált: a kiutalt hitelmennyiség 2022 februárjára már elérte a 47 milliárd forintot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről