Franciaország alumíniumgyártása összeomolhat az orosz timföld nélkül

acélipar, acélipari munkás
(FILES) In this file photo taken on December 12, 2014 an employee cuts into an aluminium roll at the Constellium factory in the eastern French city of Biesheim. Major steel and aluminium producing nations condemned on March 2, 2018 US President Donald Trump's plan to impose tariffs on the industry, as stock markets plunged on fears of an imminent tit-for-tat trade war. / AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
Vágólapra másolva!
Környezetvédelmi megfontolások miatt Franciaország már régóta nem állít elő timföldet saját területén. Az alumínium előállításához azonban a francia gyáraknak évente 800-900 ezer tonna timföldre van szükségük. A bauxitból nyert és fehér por állagú alapanyagot ezért Franciaország teljes egészében külföldi, 80 százalékban orosz forrásból biztosítja.
Vágólapra másolva!

Az orosz timföld csaknem egyedüli beszállítója, a Rusal vállalat azonban Írországban állítja elő a Franciaországnak szánt timföldet. Ezért a Rusal terméke az Európai Unió által az Oroszországra kivetett szankciók áldozatává válhat, illetve Oroszország is válaszolhat kereskedelmi retorziókkal az uniós szankciókra.

illusztráció Forrás: AFP/Patrick Hertzog

„A franciaországi alumíniumgyárak napi 24 órában és a hét minden napján dolgoznak megállás nélkül, hogy ellássák a francia ipart alumíniummal. Ha az orosz timföld hiánya miatt leáll vagy lelassul a gyártás, Franciaország búcsút inthet az alumíniumgyártás terén elért nemzeti függetlenségének", figyelmeztetett Cyrille Mounier, a legnagyobb francia alumíniumgyártó vállalat, az Aluminium France vezetője.

A gyártás visszaesése ráadásul az alumínium árának a növekedéséhez is vezet, és ez érezteti majd a hatását az autógyártás, a honvédelem, a csomagolóanyag-gyártás terén és az építkezési szektorban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!