Vágólapra másolva!
Gazdag Dániel klubtársa, Cavan Sullivan szerdán bemutatkozott a Philadelphia Union csapatában, ezzel ő lett az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) történetének legfiatalabb játékosa.

Sullivan 14 éves és 293 napos korában lépett pályára a sereghajtó New England Revolution ellen 5-1-re megnyert alapszakasz-mérkőzés 85. percében. 

Cavan Sullivan
Cavan Sullivan a focivilág új sztárja
Fotó: Philadelphia Union/Twitter

Az MLS eddigi korrekordját Freddy Adu tartotta, aki 13 nappal volt idősebb 2004-ben, amikor első alkalommal szerepelt a DC Unitedben - írja az MTI.

Nagyon gratulálok Cavan Sullivannek a debütálásához és a rekord megdöntéséhez. Ezt a csúcsot nehéz megjavítani, de ő megcsinálta. Jó munkát, és sok szerencsét neki!

- írta közösségi oldalán Adu.

A nagy észak-amerikai férfi sportligák (NFL, MLB, NBA, NHL) történetében Andrew Bynum kosárlabdázó a legfiatalabb bemutatkozó, ő 2005-ben 18 éves és 6 napos volt, amikor debütált a Los Angeles Lakers színeiben.

"Nagyon klassz dolog, hogy megdöntöttem a rekordot, határozottan élveztem a pillanatot. Biztosan jönnek majd nálam fiatalabbak is, de egy darabig talán meg tudom tartani a csúcsot" - nyilatkozta a philadelphiai születésű Sullivan.

Jelenlegi szerződését májusban írta alá a Philadelphia Unionnál, és a megállapodás azt is tartalmazza, hogy 18 éves korában elengedik a Manchester Cityhez.

"Remélem, akkor már a Manchester City első csapatának szintjén leszek" - jegyezte meg a támadó középpályás.

Számos médium azt találgatja, vajon Sullivan a világ legnagyobb labdarúgó-bajnokságainak legfiatalabb játékosa-e. Ethan Nwaneri 2022-ben mutatkozott be az Arsenalban az angol élvonalban 15 évesen és 181 naposan. Az olasz ligában Pietro Pellegri tartja a csúcsot 2016 óta, amikor 15 évesen és 280 naposan beállt a Genoa csapatába. A német Bundesligában 2020 óta Youssoufa Moukoko nevéhez fűződik a csúcs, mivel 16 éves és egy napos korában játszott először a Borussia Dortmundban.

A friss Európa-bajnok spanyol Lamine Yamal 15 éves és 290 napos volt, amikor bemutatkozott az FC Barcelonában. Az argentinok sztárja, Lionel Messi 17 évesen lépett pályára először a katalánoknál, 2004-ben.

A szerdai meccset Gazdag Dániel végigjátszotta. Csapatuk tíz nyeretlen bajnoki után győzött ismét, és az utolsó előtti (14.) helyen áll a keleti főcsoport tabelláján.