A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Legyünk biztonságban a téli sportok alatt is - MNB Pénzügyi sarok

Winter fun in Oberwiesenthal Sports weather Free time Children Tourists Ski school Magic carpet Vacation Horizontal WINTER SNOW SKI LIFT, síelés, napsütés, téli sport, tél
A síelőket és gördeszkásokat sífelvonók húzzák fel Fichtelberg lejtőjén. Gyönyörű időben és napsütésben a téli sportok szerelmesei és turistái vették igénybe a hófödte pályákat.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma a következő kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Síelést szervezünk a családnak. Mindenkinek van Európai Egészségbiztosítási Kártyája, ez elég koronavírus ellen vagy kell más védelem is? (N. Kinga, Sárvár)."  Válaszol dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese.
Vágólapra másolva!

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) igényelhető ingyenes kártya, amely révén az EU bármelyik tagállamának állami sürgősségi betegellátását (beleértve a koronavírus-betegség esetét is) veheti igénybe ugyanolyan feltételekkel és költségekkel (bizonyos országokban ingyenesen), mint a helyi biztosítottak. Ez azonban nem helyettesíti az utazásbiztosítást.

Nem jogosít például magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és nem fedezi például a sí- vagy snowboard-baleseteknél felmerülő hegyi mentés, kutatás, hazaszállítás – akár milliós – költségeit, illetve a poggyász-károkat.

Emellett önrész fizetése vagy a költség megelőlegezés is szükséges lehet hozzá. Célszerű ezért utasbiztosítást is kötni mellé.

Utóbbi kiválasztásakor fontos szempont pontos úticélunk és az utazás módja, hiszen a biztosítók szemében más-más kockázata van pl. egy tengerparti pihenésnek, illetve egy intenzív sportolással egybekötött vakációnak.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Waltraud Grubitzsch

Az alap utasbiztosítással ellentétben a hazai síbiztosítási fedezettel is kiegészített csomagok jellemzően védelmet nyújtanak – meghatározott összegig vagy akár felső limit nélkül – a speciális (helikopteres vagy szános) mentésre, kórházi ellátásra, hazaszállításra, a felelősségbiztosítás és a jogvédelem költségeire (ha mi okoznánk másnak sérülést, kárt), valamint olykor a sífelszerelés megsérülésére, ellopására. Sőt, akár arra az esetre is, ha például időjárási okokból bezár a sípálya, illetve, ha baleset miatt nem tudjuk használni a síbérletünket. Ha autóval megyünk, érdemes olyan ajánlatot választani, amely éjjel-nappal telefonon elérhető gépjármű asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz (például műszaki hiba esetén javítás, vagy akár csereautó).

A biztosítók a járványhelyzet miatt a covid-megbetegedésekre vonatkozó fedezetekkel is kiegészítették utasbiztosítási ajánlataikat.

Egyes biztosítók az uniós védettségi igazolvány vagy két oltás meglétéhez kötikezt a kártérítést. Változó, hogy ezen kiegészítő fedezet melyik országban érvényes, továbbá az is, hogy a káresetek bekövetkeztekor mekkora összegű kártérítésre számíthatunk (jellemzően 5-30 millió forint közötti összeg).

Biztonságunk érdekében ezért a megfelelő ajánlat kiválasztás előtt szánjunk kellő időt a szerződési feltételek és a terméktájékoztatók megismerésére (így a kárbejelentés szabályaival is tisztában leszünk)! Az egyes biztosítók covid-fedezettel kapcsolatos szabályozásai ugyanis nem teljesen egységesek.

Az utazás megkezdése előtt mindenképpen nézzünk utána az úti célunk beutazási feltételeinek is a Konzuli Szolgálat weboldalán,

továbbá a célország maszkviselési és járványügyi szabályainak.

Az utasbiztosítás akár néhány perc alatt megköthető a biztosítóknál, közvetítőknél személyesen és az interneten is, mindössze az utazók személyes adatait, s az utazásról szóló alapinformációkat kell megadni hozzá. Mivel a konstrukciók döntő többsége automatikusan tartalmazza a covid-fedezetet, az online kalkuláció során ezt jellemzően nem kell külön jeleznünk (a könnyebb átláthatóság érdekében e védelmet álta-lában külön jelzik a termékeknél). Egyes biztosításoknál emellett van külön fedezet a megbetegedés, baleset miatti kényszerű útlemondásra is. Biztosítási eseménynek (vagyis amikor a biztosító fizet) azonban csak a konkrét megbetegedés miatti útlemondás tekinthető, nem az attól való félelem.

Válaszolt dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!