A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Kifulladt a nagy amerikai bicikliláz

BIKE SHOP bike shop bicycles bikes cycle Horizontal BICYCLE kerékpár
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Amikor a koronavírus-járvány 2020 márciusában elérte az Egyesült Államokat, az amerikai lakosság újra felfedezte magának a kerékpárokat. Hirtelen hatalmas bicikliláz tört ki, azonban az újranyitásokkal a lendület elkezdett alábbhagyni.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány időszakában amerikaiak milliói égtek biciklilázban, ahogy az edzőtermek bezártak, a közösségi közlekedésben pedig korlátozásokat vezettek be – amellett, hogy az utóbbi egészségügyi szempontból is kockázatosabb volt, mint a kerékpár.

A lakosság tehát rájött, hogy ha biciklire ül, akkor azzal egyszerre pótolja az edzőtermi aktivitást, és közben gyors, praktikus és járványügyi szempontból biztonságos közlekedési formát választ. Ennek eredményeként a kerékpárok árusításával foglalkozó kiskereskedelmi szektor hatalmas növekedést produkált.

Olyannyira, hogy a kínálat nem is volt felkészülve az óriási keresletre, és a bicikli gyorsan hiánycikk lett az Egyesült Államokban.

Ennek nemcsak hazai okai voltak, ugyanis a járvány időszakában a globális kínálat is szűkült.

Egy kutatás szerint az amerikai lakosság (inflációval korrigálva) 7 milliárd dollárt költött kerékpárokra, illetve kapcsolódó kiegészítőkre 2020-ban, ami jelentős növekedés volt a megelőző évben mért 6,1 milliárd dollárhoz képest. A trend pedig még 2021-ben is folytatódott, az összkiadások pedig majdnem elérték a 8 milliárd dollárt. A szezonális hatásokkal korrigált adatok szerint a csúcsot 2021 második negyedévében érte el a piac.

Az amerikai lakosság kerékpárokra fordított kiadásai 2019 első és 2022 első negyedéve között (évesített, inflációval és szezonális hatásokkal korrigált adat) Forrás: Statista

A Statista ábráján jól látszik, hogy 2021 harmadik negyedévétől viszont a bicikliláz enyhülni kezdett. Ennek elsősorban a növekvő beoltottság, illetve a meleg idő miatt csökkenő esetszámok voltak az okai.

2022 első negyedévében az évesített kiadás még mindig 7,5 milliárd dollár volt – vagyis meghaladta a járvány előtti szintet –, azonban egyértelműen csökkenő trend tapasztalható az iparágban.

A szektor szereplői azonban a friss számokat látva optimisták, ugyanis sokan abban reménykednek, hogy a csökkenő trend ellenére az iparág talán tartósan tartani fogja a járvány előttinél magasabb eladási szinteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!