A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary

Ránéztek az aranyra, de nem értik, mi történik vele

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama több mint fél éve nem látott mélypontra süllyedt a hét első felében, miközben a befektetők világszerte gazdasági visszaeséstől tartanak. Ez pedig elsőre igen különös jelenség, hiszen a bizonytalan időszakok általában az arany felé terelik a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az azonnali szállítású arany árfolyama kedden 2,2 százalékkal gyengült, elérve az unciánkénti 1767 dolláros szintet. A nemesfém határidős jegyzése szintén 2 százalék körüli esést mutatott (ugyancsak 1767 dollárig). Vagyis az arany ára több mint fél éve nem látott alacsony szinteken mozog – írja a Mining.com.

Utoljára május közepén fordult elő, hogy az árfolyam 1800 dollár alá esett.

Ez elsőre különösnek tűnhet. Általában ugyanis az tapasztalható, hogy az olyan bizonytalan világgazdasági időszakban, mint a jelenlegi, a befektetők inkább aranyat vásárolnak. A nemesfém ugyanis hagyományosan stabil menedékeszköznek számít, amely védi a vagyont a gazdasági visszaesés az infláció ellen.

Az augusztusi szállítású arany unciánkénti árfolyamának alakulása kedden Forrás: Investing.com

Most azonban úgy tűnik, hogy az arany együtt gyengül a kockázatos eszközökkel (például a részvényekkel). Nem mellékesen pedig az amerikai dollár nagyjából 20 éve nem látott erős szintekre emelkedett. Ez szintén jelentősen befolyásolja az arany árát, hiszen a világpiacon dollárban számolják el a nemesfémet.

Összességében tehát az látszik, hogy a befektetők számára most van vonzóbb alternatíva az aranyhoz képest

– mondta Chris Gaffney, a TIAA Bank szakértője.

Közben a Kitco Metals vezető elemzője hozzátette, rövidtávon az arany és az ezüst is tovább gyengülhet, ezzel pedig a nemesfémek ellen fogadó spekulánsok is megjelenhetnek a piacon. Egyelőre tehát nem látszik, hogy az arany kellően vonzó menedékeszközként tudna működni a bizonytalan időszakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!