Milyen változásokat hozhat a királynő halála a Brit Nemzetközösségben?

Brit Nemzetközösség,  Brit Nemzetközösség csúcstalálkozója, csúcstalálkozó, Kigali
Kigali, 2022. június 24. Csoportkép a résztvevőkről a brit Nemzetközösség csúcstalálkozóján Kigaliban 2022. június 24-én. MTI/EPA/Eugene Uwimana
Vágólapra másolva!
A királynő halála némiképp új helyzetet idéz elő a Brit Nemzetközösségben is, amelynek 14 országa elismeri a brit uralkodót államfőként. Sok esetben alkotmányuk a királynőt jelöli meg államfőként.
Vágólapra másolva!

Ezekben az országokban ezért az alkotmányt módosítani kell, hogy azokban immár az utódját jelöljék meg államfőként.

Nemzetközösségi szakértők szerint az olyan országokban, mint Jamaica, ahol erős a köztársasági mozgalom, és Belize, ezekhez az alkotmányos változtatásokhoz népszavazásra is szükség lesz.

Ez politikailag veszélyhelyzetet idézhet elő az új uralkodó számára, aki Barbados 2021-es köztársasággá válása után a nemzetközösség további fontos elemeinek elvesztésével nézhet szembe.

Csoportkép a résztvevőkről a Brit Nemzetközösség legutóbbi csúcstalálkozóján Kigaliban 2022. június 24-én Forrás: MTI/EPA/Eugene Uwimana

Valószínűleg olyan országokban - mint Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Tuvalu, Antigua és Barbuda, a Bahamák, Grenada, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia és Saint Vincent, továbbá a Grenadine-szigetek - is kérdésessé válhat, hogy az új uralkodó jogszerűen kinevezheti-e a helyi főkormányzót, hiszen ezen országok alkotmánya szerint ez a jogkör még a királynőt illeti meg, nem pedig az újdonsült királyt, III. Károlyt.

A királynő neve más törvényekben is szerepel a nemzetközösséghez tartozó országokban, amelyek újraszövegezést igényelnek. Ez pedig nem egyszerű és nem is olcsó folyamat, különösen a kisebb országok számára, amelyek nem alkalmaznak saját törvényhozókat.

Az alkotmányos monarchiák közül Ausztráliában, Kanadában és Új-Zélandon vannak érvényben olyan rendelkezések, amelyek szerint az új uralkodó automatikusan államfővé válik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről