Európa a között választhat, hogy a levegőbe lő vagy a saját lábát is eltalálja

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Oil field site, in the evening, oil pumps are running, The oil pump and the beautiful sunset reflected in the water, the silhouette of the beam pumping unit in the evening.
Vágólapra másolva!
Jelenleg egy totális és azonnali oroszországi kőolaj embargó a bevezetőinek szándékai szempontjából nem csupán azért lenne kontraproduktív, mert óriási áremelkedést és valószínűleg hiányt is okozva az európai gazdaságot is megroppantaná, de azért is, mert jelenleg Ukrajna üzemanyagellátása is csak Európán keresztül lehetséges - vélekedett Kosztur András, a XXI. Század Intézet elemzője.
Vágólapra másolva!

írta legújabb bejegyzésében Kosztur András. A XXI. Század Intézet vezető kutatója szerint az elhalasztott szankció ezzel szemben lehetővé teszi, hogy Oroszország a harcok intenzív szakasza alatt végig hozzáférjen az olajjövedelmekhez, méghozzá vélhetően extraprofittal, mivel a közelgő embargó készletfelhalmozásokhoz vezethetne.

Ráadásul ezalatt az idő alatt Moszkva fel tudna készülni az alternatív piacokra történő átállásra is. Ehhez járulnak még az esetleges kivételek, felmentések a szankciók alól, amelyek lehetővé tennék, hogy az összes európai ország de facto "átcímkézett" orosz kőolajat vásároljon, hasonlóan Ukrajna és immáron Lengyelország földgázvásárlásaihoz. Arról nem is beszélve, hogy a The Wall Street Journal szerint már működnek is azok a módszerek, amelyek lehetővé teszik az orosz kőolajvásárlás tilalmának kijátszását - tette hozzá az elemző.

"Európa tehát aközött választhat, hogy a levegőbe lő vagy a saját lábát is eltalálja." Forrás: shutterstock

Kosztur szerint Európa tehát aközött választhat, hogy a levegőbe lő vagy a saját lábát is eltalálja. Mindez persze súlyos károkkal járhat Oroszországra nézve is, amely hátrányos helyzetbe kerülve kénytelen lenne a piaci árak alatt - de alapvetően így is a kitermelési árak fölött - értékesíteni kőolaját ott, ahol tudja - elsősorban Indiában és Kínában.

Tekintettel arra, hogy a háború okozta gazdasági károk jelentős részét így is Európa viseli, ez a jelenség még inkább felgyorsíthatja azt a folyamatot, amely során előbb Kína gazdasága előzi meg az Egyesült Államokét, majd ugyanezt India is megteszi, amelynek gazdasága a COVID előtti előrejelzések szerint 2050-re már az Európai Unió másfélszeresét teszi majd ki. A Nyugat és Oroszország szembenállása így akár mindkét felet kimerítheti, hasonlóan ahhoz, ami az európai államokkal történt, akik az első világháborúba még a világ uraiként léptek be, a másodikból pedig már eljelentéktelenedve kerültek ki - zárul a bejegyzés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!