A világpiacokra tartanak a kínai autók

Shanghai Auto Show 2021, BYD EA1 Xdream
A BYD EA1 Xdream car is seen during the 19th Shanghai International Automobile Industry Exhibition in Shanghai on April 19, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy Kína hamarosan a világ második legnagyobb személyautó-exportőrévé válhat. Az Egyesült Államokat és Dél-Koreát már megelőzte, 2030-ban pedig már kétszer annyit szállítana külföldre, mint Japán.
Vágólapra másolva!

Egyre több külföldi vásárlót vonzanak a kínai autómárkák világszerte, így az ország jó úton halad afelé, hogy a világ második legnagyobb személygépkocsi-exportőrévé váljon. Ez olyan mérföldkő lesz, amely átalakíthatja a globális autóipart, és új feszültségek kialakulásához vezethet az ország kereskedelmi partnereivel és riválisaival.

A kínai márkák ma már piacvezetők a Közel-Keleten és Latin-Amerikában, míg Európában elsősorban az ott gyártott Teslát, illetve az eredetileg európai márkákat, így a Volvót, az MG-t és a Daciát veszik.

A BMW globálisan legkeresettebb elektromos modelljét, az iX3-at kizárólag Kínában gyártják, onnan exportálják Európába. Az eredeti kínai márkák, a BYD és a Nio is felfelé törnek azzal a nem titkolt ambícióval, hogy dominálják majd a világot a kategóriájukban. A BYD már csábítja a vevőket olyan fejlett országokban is, mint Ausztrália.

Gyenge minőségből világszínvonal

A kínai gyártók ugyan már a 2000-es évek elején megjelentek az európai autóbemutatókon, ám a gyártmányaik a biztonsági teszteken túl gyenge eredményt értek el ahhoz, hogy vonzók legyenek. Mára azonban a Goldman Sachs szerint a kínai gyárak a leginkább automatizáltak a világon, így

a késztermék minősége olyan sokat javult az elmúlt egy évtizedben, hogy az autók kiválóan teljesítenek az európai biztonsági teszteken.

Ráadásul megfelelnek a károsanyag-kibocsátási követelményeknek is, annak köszönhetően, hogy a kínai kormány otthon is felvette a harcot a légszennyezés ellen.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!