Paprikával és hűtőszekrénnyel vesztegetik meg az észak-koreai egyetemisták a tanáraikat

Észak-Korea, egyetemista, tanuló, diák
Pyongyang, North Korea- May 3, 2019: students of Pyongyang university
Vágólapra másolva!
Botrány tört ki január elején Észak-Korea egyik, a Kínával közös határon fekvő tartományában, az észak-keleti Rjanggang-ban - még úgy is nagy port felkavaró ügyről van szó, hogy a névleg kommunista ország állampártjának helyi képviselői igyekeztek csendben kezelni a helyzetet, nehogy felhívjak magukra Phenjan figyelmét. A rendelkezésre álló információk szerint arra derült fény, hogy egyetemi hallgatók pénzt gyűjtöttek oktatóik számára, illetve tárgyi ajándékokat adtak nekik. Mindezzel a párt helyi képviselőinek több problémájuk van. Például az, hogy a diákok ezt oktatóik és hallgatótársaik nyomására tették meg, és az is, hogy közben "a reakciós ellenségnél", vagyis Dél-Koreában látható szokásokat utánoztak.
Vágólapra másolva!
Hjeszan városáról készült kép, a település egyben Rjanggang tartomány székhelye Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Stefan Bruder/Shutterstock. No use without permission./Stefan Bruder

Akcióban a pártbizottság

Az Észak-Koreával kapcsolatos valamennyi értesülésnél mindig jelen van némi bizonytalanság, de azért már jóval több információ áll rendelkezésre a koronavíus miatt a korábbinál is jobban bezárkózó országról, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt, jegyzi meg az NK News. Ez részben annak köszönhető, hogy a külföldet - így például a szöuli székhelyű Daily NK hírportált is - az országon belülről, fedett vagy titkos források is ellátják új információkkal tartományi, települési szintű ügyekről, fejleményekről. Ez attó független, hogy a rövid pórázon tartott észak-koreai állami hírközlés mit kommunikál a latorállamról. Ennek köszönhetően vannak értesülések a mostani, nem mindennapi, oktatási színtéren kitört korrupciós botrányról is. Illetve az sem biztos, hogy valóban korrupciónak kell tekinteni a furcsa esetet.

Ebben arról van szó, hogy Rjanggang tartomány egyetemei hallgatói pénzgyűjtésbe kezdtek oktatóik részére, még a tavalyi év végén, hogy ezzel könnyítsék meg számukra az idei évet. A dolog valahogy a tartományi szintű pártirányítás tudomására jutott, a testületnél pedig - mondhatni - tradicionális megoldást választottak a részletek feltárására:

kiküldtek egy párttagokból álló bizottságot az oktatási intézményekbe, hogy azok járjanak a "nem szocialista magatartásnak tekinthető gyakorlat" végére,

hogy a belső forrás szavait idézzük.

Mely gyakorlat - oktatói nyomásgyakorlás "nem adójelleggű terhek" viselésére a hallgatóknak - az év elejére több tartományi intmézményben is megjelent.

Az információk szerint a párttisztviselők január elejétől kezdve valóban végigjárták (illetve járják) az intézményeket, és raportra rendelték magukhoz a pártbizottsági irodákba a tanulmányi ügyintézőket, a hallgatói csoportok képviselőit, és persze az egyetemi hallgatókat, hogy képet kapjanak a különös pénzügyi kezdeményezésről. A bizottsági tagok arra kíváncsiak, hogy a hallgatók mennyi pénzt gyűjtöttek az egyes tárgyak oktatóinak, valóban gyakoroltak-e rájuk nyomást emiatt a pártmunkaba már bekapcsolódó helyi fiatalok, osztályelnökök, valamint tanárok, és ha valóban pénzt gyűjtöttek, akkor annak pontosan mi volt a módja.

Több hallgató inkább névtelenül, írásos formában adott információkat a bizottságnak, mások pedig csak vonakodva voltak hajlandók a részletekről beszélni a meghallgatásukon.

A 2020-ban készült felvételen hallgatók ülnek egy órán a phenjani orvosi egyetemen, a koronavírus elleni védekezés részeként maszkot viselve Forrás: AFP/Kim Won Jin

Az egész ügy felhetően roppant kényes. Nem csak arról van szó, hogy a hallgatóktól elvárták, hogy pénzt adjanak össze vezető oktatóik számára. Kiderült, hogy van olyan intézmény, ahol már tavaly havonként rendszeres pénzadományt kaptak az oktatók diákjaiktól. Most az is ismertté vált, hogy egyes végzősök az általuk összegyűjtött pénzből, még a márciusban esedékes záróvizsga előtt, értékes ajándékokat szeretnének tanáraiknak vásárolni.

Például tévét vagy hűtőszekrényt.

Utóbbinak óriási jelentősége van egy-egy észak-koreai háztartásban, hiszen annak révén az élelmiszerek tovább eltarthatók, az akárcsak pillanatnyi élelemhiány pedig gyakorlatilag állandó fenyegetésként árnyékolja be az ott élők életét. Az elektomos háztartási berendezések fontosságát az is mutatja, hogy a napelemes rendszerekkel együtt egyre népszerűbb házassági ajándékokká váltak az utóbbi években.

Maradva az oktatási botránynál: mi lehet a baja a pártnak azzal, hogy a tanulók gyűjtést szerveznek oktatóiknak, és megajándékozzák őket?

Tilos a tánc, a pénztekercs, a drága paprika

Úgy tűnik, hogy az imént vázolt ügyben két vonatkozás ütközik egymással. Az egyik nevezhető a kulturális sajátosságokénak, a másik pedig - nem meglepő módon - a politika. A helyzetet talán úgy lehetne értékelni, hogy az egyes intézményekben megvalósuló ajándékozás kulturálisan ugyan elfogadott gyakorlat, ám bizonyos formáival a hallgatók és az okatók átléphettek egy-egy olyan tartományba, melyet a politika már nem tud elfogadni, és nem összeegyeztethetők a pártérdekekkel.

Az önmagában nem tiltott dolog Észak-Koreában sem, hogy a diákok tanáraikat ajándékokkal lepjék meg, kifejezve irántuk hálájukat. Egy közös étkezés, egy csokor virág mint jelképes ajándék, belefér ebbe a gyakorlatba. Az olyan megoldások viszont már nem, mint amilyenekre a források szerint tavaly a Kim Dzsongszuk Pedagógiai Egyetemen volt példa (Kim Dzsongszuk a japánok ellen harcoló koreai gerillanő volt, az államalapító Kim Ir Szen későbbi felesége). Eszerint akkor az osztályelnökök készpénztekercseket készítettek az észak-koreai won 5000-es címletű bankjegyeiből, és azokat adták tanáraiknak. Az nem ismert, összesen milyen értéket képviselhettek a pénztekercsek. (1 észak-koreai won nagyjából 0,39 forintnak felel meg, bár az átváltás inkább technikai és a pillanatnyi vásárlóértékre utal, az észak-koreai valuta ugyanis nem vesz részt a pénzpiaci kereskedelemben.)

Hallgatók egy phenjani egyetemen (2019-es felvétel) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 terimma/Shutterstock. No use without permission./Terimma

A készpénztekercses ajándékok természetesen ugyanúgy nem maradtak titokban, mint a mostani ajándékozások.

Akkor a pártnak az volt a kifogása, hogy "az ellenség kultúráját utánozzák", az ellenség alatt pedig Dél-Koreát kell érteni.

Csakhogy amit ott nem, az Észak-Koreában már kiverheti a biztosítékot néhány helyen, ha másért nem is, pusztán azért, mert dél-koreai kötődésű. A hatóságok és a párttisztviselők pedig arra figyelmeztetnek, hogy igen komoly politikai kérdéseket vet fel az ilyen jellegű cselekedetek idei megismétlése.

Ugyanis nem szabad elfeledkezni arról, hogy az észak-koreai hatóságok nem egyszerűen gyanakodva figyelik a Dél-Koreából beszivárgó kulturális hatásokat és illegálisan az országba jutó kulturális termékeket, hanem üldözik is azokat. Egyes esetekben pedig kemény büntetést szabnak ki arra, akit ilyenek fogyasztásán kapnak rajta. Egyes, Dél-Koreában népszerű szórakozási vagy táncformákat éppúgy árgus szemekkel figyelik és tiltják, ahogy például a dél-koreai tévésműsorokat és ott gyártott szappanoperákat tartalmazó DVD-ket, a k-pop zenei műfaj dalait tartalmazó CD-ket, pendrive-okat is elkobozzák azoktól, akiknél megtalálják.

Ezen a 2017-es, rossz minőségű felvételen Cshongdzsin városában kérdezget helyieket egy nyomozó, amikor helyi középiskolásokat azon kaptak, hogy dél-koreai filmet néznek:

„Észak-Koreában illegális élvezni mindent [kulturális produktumot], ami Dél-Koreából származik" - nyilatkozta korábban a témáról egy Dél-Koreában letelepedett dezertáló.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a párbizottság kemény figyelmezetést adott ki:

a jövőben nem tűrnek el például olyan, közelmúltbéli gyakorlatokat, melyek központi eleme a diákok tánca, melynek csúcspontján üvegházban termesztett kaliforniai paprikákat adtak át oktatóiknak.

Tűnjön ez bármennyire meglepőnek, a zöld és a prios kaliforniai paprika különösen vörös posztó a hatóságok szemében, élve ezzel a képzavarral. Azok ugyanis a jólét, a gazdagság szimbólumainak számítanak - ezzel pedig nehéz mit kezdeni a névleg kommunista, bizonyos értelemben magát egalitáriusnak beállítani igyekvő (azaz az emberek közötti egyenlőséget hirdető) társadalomban.

Arról nincsenek pontos információk, lezárult-e, és ha igen, miként a pártbiztosság tényfeltáró munkája. Csupán annyi derült ki, hogy az osztályelnökök, a hallgatók körében pártmunkát végzők erőteljes jelzést kaptak arról, hogy hallgatói státuszuk a tét, ha továbbra is nyomást gyakorolnak a többiekre a tanároknak szóló gyűjtések kapcsán. Magyarul: kirúgják őket az iskolából, ha a jövőben is előfordul ilyen. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a tanárok korrumpálásának, "lefizetésének" tekintették-e a gyűjtéseket, ajándékozásokat, vagy csak annak formái és mértéke ellen keltek ki, helyteleníteve a nyomásgyakorást a hallgatók felé. Vélhetően inkább az utóbbiról van szó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről