A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

30 nap fizetett szabadságot kapnak a házasok Kínában, hogy nőjön a gyerekszám

Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 EPIDEMIC PANDEMIE COUPLE SUN WEDDING WEDDING DRESS
A couple poses for a wedding photographer as they postponed their marriage due to the novel coronavirus COVID-19 pandemic, in Wuhan, China's central Hubei province on April 14, 2020. - China has largely brought the coronavirus under control within its borders since the outbreak first emerged in the city of Wuhan late last year. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Kínában 30 nap fizetett szabadnapot is adnak egyes tartományokban a friss házasoknak, ugyanis ezzel próbálják elősegíteni a születésszám növekedését - írja a Reuters. 
Vágólapra másolva!

Kínában a minimális fizetett házassági szabadság a fő szabály értelmében három nap, de

február óta a tartományok maguk határozhatják meg a saját, általában az ott dolgozókra érvényesíthető juttatások körét

Így az északnyugati Kanszu tartomány és a széntermelő Sanhszi tartomány most már 30 napot, míg Sanghaj 10, Szecsuán azonban továbbra is csak 3 napot ad munkavállalóinak - írja a Kommunista Párt szócsövének számító People's Daily Health.

- nyilatkozta Yang Haiyang, a Délnyugati Pénzügyi és Közgazdasági Egyetem Társadalmi Fejlesztési Kutatóintézetének dékánja. Ehhez hozzáfűzte még, hogy a fizetett szabadnapok számát azokban a tartományokban növelték meg, ahol kirívóan lassú a gazdasági fejlődés. Hangsúlyozta továbbá, hogy sürgősen szükség van mind a munkaerő bővítésére, mind a fogyasztás ösztönzésére.

Illusztráció Forrás: AFP/Hector Retamal

Yang szerint ez azonban nem elég,

a kívánt eredmény eléréséhez ugyanis szükség volna lakhatási támogatásra és a férfiak fizetett apasági szabadságára is.

A hivatalos adatok szerint Kína népessége tavaly hat évtized óta először csökkent - ez a fordulópont várhatóan egy hosszú hanyatlási időszak kezdetét jelzi. Erről bővebben az Origo is beszámolt.

Tavaly Kína minden idők legalacsonyabb születési rátáját regisztrálta, ezer főre mindössze 6 születés jutott.

A visszaesés nagyrészt az 1980 és 2015 között érvényben volt "egy gyermek" politikának, valamint az oktatási költségek megugrásának köszönhető, ami sokakat visszatartott attól, hogy egynél több gyermeket vállaljon, sőt, sokan inkább a gyermektelenséget választották.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!