A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Bajban a német ipar: jobban zsugorodott a vártnál

Arm of assembly robot functioning inside modern factory, Stuttgart, Germany 1new concepts characteristics properties and activities concepts and themes exception focus image features industrial firm modernity object production engineering robotics south g
1173556185
Vágólapra másolva!
A német az ipari termelés 2022 decemberében a vártnál nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal csökkent havi szinten és 3,9 százalékkal esett vissza 2021 decemberéhez képest – derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis adataiból. Az elemzők 0,7 százalékos zsugorodást vártak.
Vágólapra másolva!

2020 novemberében még 0,4 százalékos növekedést regisztráltak havi szinten. Európa legnagyobb gazdaságában az ipari termelés utoljára 2022 márciusában esett vissza ilyen mértékben. A termelés a vegyiparban 11,2 százalékkal, az építőiparban 8 százalékkal, az energia szektorban pedig 2,3 százalékkal csökkent, míg a fogyasztási cikkek esetében 0,3 százalékkal nőtt. A teljes 2022-es évet figyelembe véve az ipari termelés 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben, és 5 százalékkal maradt el a koronavírus-járványt megelőző, 2019-es évtől.

Egy összeszerelő robot dolgozik egy stuttgarti gyárban, Németországban Forrás: Getty Images/Westend61/Westend61 / Daniel Ingold (Westend61 / Daniel Ingold (Photographer) - [None]/Westend61

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, tavaly decemberben mérséklődött a német külkereskedelem is: Berlin exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve. Németország külkereskedelmi többlete 10 milliárd euróra mérséklődött decemberben a novemberi 10,9 milliárd euróról. Európa legnagyobb gazdasága mellett Madrid is közzétette az adatokat: Spanyolország ipari termelése 0,6 százalékkal nőtt decemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Már Németország versenyképességét veszélyezteti a szakemberhiány

Egyre kevesebb a mérnök és a képzett szakember Németországban, ami a zöldenergiára való átállást is veszélyeztetheti. Egyes cégek már Ázsiába szervezik ki a tevékenységüket, ahol találnak megfelelő munkaerőt. Jó hír, hogy egyre több külföldi szakember érkezik az országba. Mivel a német autóipar a világ többi részéhez képest az utóbbi években hátrányba került az elektromos autók fejlesztésében, ez az ágazat sem vonzza a fiatalokat annyira, mint korábban.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!