A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lóga Máté: Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, hitel, adó, illusztráció, befektetés, grafikon, kijelzés, kimutatás, előrejelzés, tőzsde, árfolyam
Stack of money coin with trading graph, financial investment concept use for background
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértékeéves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött. Az eredményt jelentősen befolyásolta, hogy akormány a háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz helyzetben tavaly beruházási stopotrendelt el, így az első negyedévben a közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztései mintegy 34százalékkal csökkentek - írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

2023. első negyedévében ugyanakkor

jelentősen bővült a beruházások volumene azingatlanügyletek, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén.

Az ingatlanberuházások esetében meghatározó súlyt képviselt az energetikai korszerűsítések jelentős felfutása, a feldolgozóiparban elsősorban a járműgyártás teljesítménye, míg a mezőgazdaság esetében a gép és járműberuházások növekedése emelhető ki - értékel közleményében a GFM.

"Mindezeknek hozzájárultak ahhoz, hogy 2023. első negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékkal emelkedett a beruházások volumene" – emelte ki Lóga Máté gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Tendo/Shutterstock. No use without permission./Tendo

Annak érdekében, hogy Magyarország gazdasági felzárkózása folytatódjon, a családok és a munkahelyek biztonságban legyenek, valamint hazánk 2023-ban kivédje a recessziót és 1,5 százalékos GDP növekedést érjen el, tovább kell erősíteni a beruházás és export alapú gazdaságpolitikát.

Ezt a célt szolgálják a Kormány programjai, mint például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Baross Gábor Tőkeprogram és a Széchenyi Kártya Program is, amelyek több mint 3.100 milliárd forintnyi likviditást tesznek elérhetővé a vállalkozások számára, így a kamatstoppal együttesen mintegy 2 százalékponttal hozzájárulva a gazdaság bővüléséhez. Mindezeken túlmutatóan ösztönözni kell a külföldi működőtőke beáramlását, valamint az ebből keletkező profitok újrabefektetésé - áll a minisztériumi közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!