Jégeső, brutális hőség, peronoszpórás fertőzések: mind Franciaország, mind Olaszország szőlőtermesztő területein komoly kiesést okoztak az idei termésmennyiségben ezek a nehézségek.
Persze ezek a problémák nem egyforma mértékben sújtották a két ország ültetvényeit és szőlősgazdáit. Vannak olyan területek, ahol a termelőknek sikerült minimalizálniuk a termésben jelentkező veszteségeket, de a másik oldalon ott van például az a szicíliai borbirtok, ahol az elmúlt hetven év legsúlyosabb penészjárványa érte el az ültetvényt. Ennek következtében 70 százalékkal kevesebb bort tudnak idén termelni, mint az előző évben, és ha a következő szezon is ilyen rosszul alakul, vélhetően fel kell számolniuk a szőlőtermesztést.
A Bloomberg riportjából az is kiderül, hogy
idén főként Közép- és Dél-Olaszország szőlőtermesztői jártak nagyon rosszul a fertőzések, a tavaszi jégesők, majd a brutális nyári hőség miatt:
Abruzzo régióban és Szicíliában az idén megtermelt bormennyiség 20-45 százalékkal marad el a tavalyi év mennyiségétől.
Az európai kontinens harmadik jelentős mennyiségű bort termelő országában, Spanyolországban is megszenvedték az augusztusi rekkenő hőséget, a turisták mellett a szőlőtermelők is. A meleg súlyosan visszavetette a korai érésű fajták hozamát, az előrejelzések szerint ezért idén az ország szőlőtermelése 20 százalékkal lesz kevesebb mint tavaly volt.
Úgy tűnik, ez a helyzet azt vetíti előre, hogy idén csere történik a világ legnagyobb bortermelő országának képzeletbeli trónján. Az Európai Bizottság és a francia mezőgazdasági minisztérium szerint
Franciaországban idén várhatóan 46 millió hektoliter bort állítanak elő, amivel az ország a globális mennyiségi lista élére kerülne.
Az eddigi első helyezett Olaszországban várhatóan valamennyivel 44 millió hektoliter alatt marad a termelés mennyisége a kevesebb szőlő miatt, ami 12 százalékos mérséklődés a tavalyi évhez képest.
Ugyanakkor - derül ki a riportból - a kevesebb megtermelt bor nem jelenti azt, hogy a minőség is csökken. Minden jelentős bortermelő országban arra számítanak, hogy az idén előállított borok között is lesznek kimagasló minőségű italok, amiknek meglesz a kereslete a vásárlók körében.