32 ezer tabletet oszt szét ingyen az állam

kerekesszék tolószék kórház kislány gyerek
Girl in wheelchair at the hospital, she is using a digital tablet
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be a hírről, miszerint megjelent a rendelkezés, hogy a KSH átruházhatja a 2022-es népszámlálás lebonyolításához beszerzettt táblagépeket.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki esti Magyar Közlönyben megjelent a törvény az egyes állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes tulajdonba adásáról. Ezt a jogszabályt még május 3-án szavazta meg a parlament, most viszont már Novák Katalin aláírása is rákerült.

A törvény arról szól, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ingyenesen átruházhatja azokat az állami tulajdonban lévő infokommunikációs eszközöket, amelyeket még a 2022-es népszámlálás lebonyolításához szereztek be. Ezek fölött az eszközök fölött a KSH gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A jogszabály pedig kimondja, hogy az eszközöket

  • helyi önkormányzatok,
  • országos nemzetiségi önkormányzatok,
  • egyházak, egyházi jogi személyek,
  • közbiztonság és közrend fenntartásával összefüggő tevékenységet, egészségügyi tevékenységet, vagy szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet folytató civil szervezetek,
  • közösségi, társadalmi tevékenységet folytató nonprofit gazdasági társaságok,
  • közhasznú szervezetek
  • vagy agrárgazdasági tevékenységet végző köztestületek

között lehet lényegében szétosztani az általuk ellátott feladatok elősegítése céljából. A törvény a kihirdetését követő napon, vagyis május 12-én lép hatályba.

Illusztráció Forrás: 123RF

A közlönyben megjelent szövegből nem derül ki, de az országgyűlésnek benyújtott tervezetben szerepelt, hogy az infokommunikációs eszközökön táblagépeket, tehát tableteket kell érteni. Ezeket a KSH használta a 2022-es népszámláláshoz, de már nincs rájuk szüksége.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!