Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A csalók is nagyon várták, hogy megnyíljon a budapesti Primark

Vágólapra másolva!
Május 28-án megnyitott a Primark első magyarországi üzlete az Arena plázában. Az érdeklődés óriási volt, de a csalók is felkészültek a régen várt boltnyitásra. Mutatjuk, mire érdemes vigyázni a vásárlóknak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt megnyitott a Primark első magyarországi üzlete a budapesti Arena plázában. A 3100 m2-es alapterületű bolt nyitását tumultózus jelenetek kísérték, nagyon sokan voltak kíváncsiak a bolt áraira és kínálatára. Épp az első magyarországi bolt megnyitásának idejére esett a nemzetközi vállalat és több más népszerű divatáruház, például a H&M bejelentése arról, hogy új megoldásokat fognak használni azért, hogy csökkenjen a ruházati hulladék mennyisége.

Primark
Megnyílt a Primark első áruháza Magyarországon
Fotó: Primark

Ám nem csak a cég és a vásárlók várták a magyarországi üzlet megnyitását, hanem a csalók is. A Primark nevével visszaélő, a vásárlókat célpontul választók csalók elsősorban azzal próbálkoznak, hogy hamis weboldalakon, melyeket a Primark magyarországi online áruházának állítanak be, megszerezzék a vásárlók pénzét úgy, hogy a leadott rendelésekre – természetesen – nem küldenek semmit.

A vásárlókat - és azok pénzét - célzó csalási kísérletek azért is különösen aggasztók, mert a bűnözők már a fizikai bolt megynyitása előtt próbálkoztak csalással. Miként arról a Világgazdaság április közepén beszámolt, a budapesti üzlet megnyitásának ténye bár már biztos volt, de webshoppal nem rendelkezett.

A budapesti Primark üzlet megnyitása előtt a cégtől csak Nagy-Britanniában lehetett online vásárolni, ennek ellenére különböző magyar nyelvű felületekkel is találkozhatott a vásárló már a budapesti üzlet megnyitása előtti hetekben-hónapokban. A csalók ismét aktívabbá váltak – pontosabban azok maradtak – az üzlet megnyitásának időszakára, és mint az informatikai biztonsággal foglalkozó szakértők arra felhívják a figyelmet, újra nemlétező magyar Primark-webáruházakkal próbálják kicsalni a magyar vásárlók pénzét.

csaló, csalás, internetes csalás, hacker
Csalók több módon próbálnak visszaélni a Primark nevével
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson

Az ír hátterű vállalat azonban nem vállal kiszállítást, 

így minden olyan weboldal, amely kiszállítással kínál termékvásárlási lehetőséget, egyértelműen csaló, a vállalat nevével visszaélő bűnözőkhöz köthető.

Egy csaló weboldalról biztosan tudni. A Primarknak jelenleg egyetlen hivatalos, garantáltan a vállalathoz tartozó weboldala van, mégpedig a következő címen: https://www.primark.com/hu-hu. Minden más weboldalcím, mely ettől eltér, csalókhoz tartozik, ezért tanácsos elkerülni.

Megpróbálnak becsapni franchise-jogban reménykedőket is

Ráadásul mint a vállalat közzétette figyelmeztetésből kiderül, csalók nem pusztán a fogyasztókat, hanem azokat a jóhiszemű vállalkozásokat is megpróbálják becsapni, akik abban bíznak, hogy franchise-partnerségre léphetnek a vállalattal. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről