Újabb város tervez drasztikus lépést a botrányosan viselkedő turisták miatt

Vágólapra másolva!
A világ több, turisztikailag rendkívül felkapott településén egyre nagyobb gondot okoz a turisták miatti túlzsúfoltság. Ennek következtében Velencében az idei nyári szezontól - tesztjelleggel - például már belépődíjat kell fizetniük az odaérkezőknek, és a hetekben a Kanári-szigeteken is jelentős megmozdulások kezdődtek a turisták számának korlátozására. És most egy újabb város tervez drasztikus lépéseket.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen kreatív módszereket alkalmaznak a turisták számának megfékezésére a tömegektől szenvedő települések. Az egyik legszebb európai település, a svájci Lauterbrunnen azt tervezi, hogy belépődíjat szedne a hozzájuk látogatóktól.

A helyiek ugyanis egyre többet panaszkodnak a látogatók rendetlen viselkedésére és a nagy forgalomra.

A Roadster cikke szerint Velencéhez hasonlóan Lauterbrunnenben is csak az egy napra érkező látogatókra vonatkozna a belépődíj. Kivételt képeznének azok, akik valamilyen ajánlatot elfogadva jönnek, vagy szállodai szobát foglaltak, és akik tömegközlekedéssel érkeznek.

Fejenként 5-10 svájci frankos összegről lenne szó, amit mobiltelefonos applikáción keresztül lehetne kiegyenlíteni.  

Ahogy az Origo korábban megírta, sokan ismerik Grindelwaldot a Harry Potter könyvekből, azt viszont csak kevesen tudják, hogy

Lauterbrunnen
Belépődíjat fizettetnének a turistákkal Lauterbrunnenben
Fotó: Shutterstock/Kavalenkava 

Európa egyik legszebb és legnyugodtabb helyének tartják a Lauterbrunnen – hangos kút – völgyet, amely a svájci Alpok egyik leglenyűgözőbb völgye.

Legismertebb pontja az azonos nevű település, amely hírnevét a hatalmas Staubbachfall-vízesésnek köszönheti. Ez ország harmadik legnagyobb vízesése, mindössze 305 méterrel a Seerenbach-vízesés mögött. A csodálatos természeti jelenség a jégkorszakban kialakult völgy meredek hegyoldaláról zuhan le, amit a gleccserek formáltak ki. A magas, függőleges sziklafalak mentén patakok ömlenek a semmibe, létrehozva egy függővölgyet. A Staubbachfall-vízesés nevét a lezuhanó víz porlasztódásának köszönheti. A vízesést nyáron lehet megtekinteni, júniustól októberig, míg a hidegebb hónapokban a kő- és sziklaomlások miatt lezárják a területet.

A sziklafalak és hegycsúcsok közé beszorított vidék egyébként 72 zubogó vízesés, megannyi színes legelő és jó pár magányosan álldogáló hegyi fogadó otthona. Egy másik közeli és fülsüketítő természeti szépség a Trümmelbachfälle vízesés, amely a “Fekete szerzetes” nevű hegy belsejében, óriási és vastag sziklafalak mögött zubog a mélybe. Tíz gleccser vízesés zúg le a keskeny szakadékba, majdnem 200 méter magasból. A sziklákról percenként 20 000 liter víz zúdul le. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről