Több pénzük van a magyaroknak, jóval többet is költenek a boltokban

Vágólapra másolva!
Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,6 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól ez megtisztított volumene. 

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,0 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva. 

2024. első negyedévében a forgalom 2,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1586 milliárd forintot ért el idén márciusban. 

Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – ismertette a KSH.

bolt, üzlet, vásárlás, kosár, kiskereskedelem
Nagyot nőtt a kiskereskedelem márciusban, ellepték a boltokat a vásárló magyarok (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A KSH által közölt adatok arra utalnak, hogy a fogyasztás helyreáll, és az óvatossági motívum fokozatos oldódik – értékelte kommentárjában a friss kiskereskedelmi adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Megállapítható, hogy a kiskereskedelmi forgalom túljutott mélypontján és már a kilábalási szakaszban tart. Mindezt támogatta, hogy a kormány hatékony és eredményes intézkedéseivel 2024 márciusára 3,6 százalékra szorította vissza az infláció mértékét. 

Az infláció összeomlása, a reálbérek szeptember óta tartó jelentős mértékű növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése és az óvatossági motívum oldódása mellett az élelmiszerárak csökkenése is érdemben segítette a kiskereskedelmi forgalom bővülését

– áll az NGM kommentárjában.

A 2024-ben - a tanárokat, a rendvédelmi dolgozókat és a honvédség tagjait érintő béremelés és úgy általában az erőteljes bérdinamika hatására - ismét 5 százalék feletti mértékben növekedő reálbérek a belső kereslet helyreállásának, a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogják jelenteni, így a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhető növekedési tendencia várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog.

Van tér a fogyasztás növelésére, hiszen a kereskedelmi forgalom a 2021-ben látott szintre kapaszkodott vissza. A kormány céljainak megfelelően a gazdasági növekedés idén fokozatosan újraindul, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsol, így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a GDP, amelyet a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett a fogyasztás bővülése is jelentős mértékben fog támogatni

A március meghozta az áttörést a magyar kiskereskedelemben. Úgy tűnik, beindult a fogyasztás. Azonban van egy ennél is örömtelibb fejlemény, ami abszolút pozitív képet fest a magyar boltokról: ez pedig nem más, minthogy végre havi alapon is beindultak a vásárlások – fűzött hasonló tartalmú kommentárt a KSH adataihoz a Világgazdaság.