Nagy a baj, sokan megbetegedtek, akik ebből a vízből ittak

Vágólapra másolva!
Az elmúlt nagyjából két hétben több tucat hasmenéssel, hányással járó megbetegedést jelentettek az angliai Beckenham városából. A London egyik déli elővárosának számító települést a Temze vizéből, illetve a folyó vízgyűjtő területéről látják el.
Vágólapra másolva!

Egyelőre ismeretlen, valószínűleg vírus okozta hasmenésre, hányásra panaszkodnak Beckenham város lakosai a Guardian beszámolója szerint. A tünetek azért aggasztóak, mert szokatlanul hosszú ideig, akár 1-2 héten át is kitartanak. Több, a tüneteket tapasztaló lakost kórházban kellett ellátni, többek között egy 8 éves fiút is.

csapvíz, ivóvíz, illusztráció, drinking water, tap water
Sokan megbetegedtek egy Londonhoz közeli településen, aminek vélhetően az ivóvízhez lehet köze (illusztráció)
Fotó: Bluewater Sweden / Unsplash

Több politikus sürgeti, hogy a Thames Water nevű vállalat végeztessen alapos labor-ellenőrzéseket a Temze vizét illetően.

A vállalat mintegy 15 millió ember folyóvízzel való ellátásáért felel, és a céghez tartozik a lakossági szennyvíz kezelése is.

Az ellátási területére monopóliummal bíró vállalat a Temzéből, valamint a Temze-folyó völgyének vízgyűjtő területéről biztosítja a vizet az ellátáshoz.

A beszámolókból kiderül, hogy a vállalat értesült a megbetegedésekről. Az egyik ingatlanon, melynek tulajdonosa az érintett betegek közé tartozik, tesztelték a bejövő vizet, ám az eredmény negatív lett, ahogy a később elvégzett kontrollteszt eredménye is. Ugyanakkor a cég, amióta a megbetegedésekről jelentések érkeztek, egyelőre nem végezte el a vízkészlet és a vízellátásért felelős létesítményeknél a laborteszteket.

A Beckenham városában élő fogyasztók egy része ugyanakkor arról panaszkodik, hogy hiába fordultak jelzéssel a vállalathoz, úgy érzik, a cég nem kezelte megfelelő súllyal bejelentéseiket. Az egyik édesanya például azt mondta, hogy két kisgyereket nevel, tehát a hasmenés és a hányás nem ismeretlenek számára, de amit az utóbbi hetekben tapasztalt náluk, "az nem normális, nem megszokott" – fogalmazott, aki elmondta, hogy a gyerekek és szülőként ők is annyira legyengültek, hogy kórházi ellátást kellett kérniük.

Mások arra panaszkodtak, hogy kevés együttműködési készséget tapasztaltak a Thames Water részéről, amikor tüneteik miatt azt kérték tőlük, hogy teszteljék a házukba vagy lakásukba beérkező vizet.

London látkép, Temze, Tower híd, a Shard felhőkarcoló, pénzügyi negyed, City, Londonlátkép
London látképe a Temze fölötti Tower híddal, a Shard (Üvegszilánk) nevű felhőkarcolóval (b) és a pénzügyi negyeddel, a Cityvel 2024. május 10-én
Fotó: Tolga Akmen

Nagy-Britanniában az 1990-es évek óta működik a vízipar független szakmai szervezeteként a Drinking Water Inspectorate. Az intézmény most közleményben szólította fel a vízszolgáltató vállalatokat, hogy

igyekezzenek minél hamarabb elvégezni a teszteket, amennyiben lakossági kérés érkezik azokra vonatkozóan.

A brit egészségügyi minisztérium alatt működő közegészségügyi végrehajtó szervezet, a UK Health Security Agency megerősítette, hogy figyelemmel kísérik és ellenőrzik, lehet-e kapcsolat a településen jelentett megbetegedések között, de egyelőre nincs elég adat a kezükben, ami alapján általános figyelmeztetés, vagy egészségügyi vészhelyzeti riasztás kiadását éreznék indokoltnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről