A haltenyésztés először hagyta le a halászatot egy friss jelentése szerint.
A dokumentum szerint a globális összkibocsátás 2022-ben elérte a 223,2 millió tonnát, ami 4,4 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.
Ezen belül 185,4 millió tonnát tettek ki a vízi állatok és 37,8 millió tonnát az alga.
A szervezet üdvözli ezt a fontos eredményt, de szerintük további lépések szükségesek azért, hogy a szektor megerősödjön, és még jobban hozzájáruljon az élelmezésbiztonsághoz, illetve a szegénység felszámolásához.
A tengeri és édesvízi növények és állatok tenyésztésének növelése bizonyítja a szektorban rejlő potenciált, és ez hozzájárulhat a vízi élelmiszerek iránti világszerte növekvő igény kielégítéséhez.
A történelemben először 2022-ben haladta meg az akvakultúra kibocsátása a halászatét, ezzel a vízi állatok fő forrásává vált.
A globális akvakultúra-termelés ugyanis elérte a 130,9 millió tonnát, ami a teljes globális víziállat-termelés 51 százaléka.
A további bővülés azonban a fenntarthatóságot és a helyi közösségek érdekeit kell hogy szem előtt tartsa.
A FAO jelentése szerint az élelmiszertermelés ezen szektorában tíz ország a meghatározó. Ezek: Kína, Indonézia, India, Vietnám, Banglades, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Norvégia, Egyiptom és Chile. Együttesen ez a tíz ország felel a teljes termelés 89 százalékáért, miközben más országok nem használják ki teljes kapacitásukat.
A vízi élelmiszerek rekordnagyságú termelése rámutat az ágazatban rejlő lehetőségre az éhezés és alultápláltság felszámolásában.
A vízi eredetű élelmiszerek globális fogyasztása elérte a 162,5 millió tonnát 2021-ben.
A globális népességnövekedés üteméhez képest ezen érték közel kétszeres sebességgel nőtt 1961 óta: a 9,1 kg per fő mennyiségről 20,7 kg-ra emelkedett 2022-re.
A vízi állatok mintegy 89 százalékát közvetlenül fogyasztjuk, a többi közvetetten vagy nem élelmiszercélú felhasználásra kerül, például hallisztként vagy halolajként – derül ki a FAO jelentéséből.
A fogyasztás további növelése fenntartható forrásból szerte a világon kritikus fontosságú az egészséges táplálkozás szempontjából.
A vízi élelmiszerek magas minőségű fehérjét tartalmaznak (az állati eredetű fehérjefogyasztás 15 százalékát és a teljes fehérjebevitel 6 százalékát lefedve) és jelentős tápanyagokat is, mint az omega-3 zsírsavak, ásványi anyagok és vitaminok.
2021-ben 3,2 milliárd ember esetében az 1 főre jutó állati eredetű fehérjefogyasztás több mint 20 százalékát fedezték a vízi eredetű élelmiszerek.