A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Különös álomvilágot jelenít meg Barcelona legújabb tere

Vágólapra másolva!
Barcelona városa egy különleges mesevilágot megjelenítő új térrel, a La Barcelonitával lepi meg idén a turistákat. Többek között színes terepen padlógrafikák, rejtett trambulinok, mászókák és csúszdák találhatók ott.
Vágólapra másolva!

Alaposan átalakították a katalán főváros egyik híres utcasarkát, a Westfield La Maquinista bevásárlóközpont mellett: a tervező 100 Architects munkái egyébként is mintha egy Lego-álomvilágból lépnének elő, itt viszont különösen indokolt volt ez a döntés, elvégre a La Barcelonita névre keresztelt új teret a helyszín jellegzetes nyári hangulata és a híres La Barceloneta beach színei ihlették.

A La Barcelonita több gyalogos útvonal találkozásánál fekszik, és a stratégiai helyét kihasználva geometrikus térbe szervezi a forgalmat.

A Roadster cikke szerint az eszközök és a járdák egy szabályos kör geometriai középpontjából kifelé hullámzó sávokba rendeződnek. A színes terepen padlógrafikák, rejtett trambulinok, mászókák, csúszdák, ülőhelyek találhatóak. Még egy – tengerparti faházat idéző – függőleges labirintus is tartozik a projekthez. És nem tudjuk nem észrevenni a szintén a gyerekek kíváncsiságára alapozó, középen álló Waffel standot.

Ahogy az Origo is megírta, nemrégiben bejelentették, hogy 144 évvel az alapkő elhelyezése után 2026-ban végre befejeződhet az időközben bazilika rangjára emelt templom, a Barcelona egyik legfelkapottabb látványosságának számító Sagrada Família építése. Két év múlva az épület központi, 172,5 méter magas tornyát is befejezik, amivel a Sagrada Família Barcelona városának legmagasabb épületévé válik.

image

A munkálatok azonban az épület hivatalos befejezése után, várhatóan 2034-ig folytatódnak. A szobrokon és a díszítéseken még éveken át dolgoznak majd, ahogy a főbejárathoz vezető lépcső is később nyeri el végleges változatát.

Az épület befejezéséhez most már megvannak a szükséges anyagi források, és sikerült biztosítani az építőanyagok rendelkezésre állását is. 

További érdekesség, hogy a Sagrada Famíliánál betiltották a fotózást, miután egy balesetveszélyes trend terjedt el a közösségi médiában.

A TikTokra ugyanis sok olyan szelfit és videót tettek fel, amelyek azt ábrázolták, ahogyan készítőik megérkeznek a nevezetesség elé a metróból a mozgólépcsőkön.

A látványosság körül plakátokat raktak ki, amelyek megtiltják a látogatóknak, hogy videókat vagy fotókat készítsenek a mozgásban lévő mozgólépcsőkön, miután ez balesetveszélyes. 

A Sagrada Família évente egyébként mintegy 5 millió látogatót vonz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!