Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kiválasztották a céget, amely megsemmisíti a Nemzetközi Űrállomást

Vágólapra másolva!
Bejelentette a NASA, hogy a SpaceX lett az a vállalat, amelynek majd gondoskodnia kell a Nemzetközi Űrállomás megsemmisítéséről. Elon Musk vállalatának 2030 után kell végrehajtania a küldetést.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentette, hogy a SpaceX-et bízzák meg annak a vontatóűrhajónak a megépítésével, melynek az lesz a feladata, hogy elpusztítsa a Nemzetközi Űrállomást (angol elnevezésének rövidítésével: ISS), pontosabban előkészítse annak irányított megsemmisülését. 

iss
A NASA korábbi fotóján az ISS
Fotó: NASA

Így fogják megsemmisíteni az ISS-t

Elon Musk űrrepülési vállalatának egy olyan járművet kell építenie, mely képes arra, hogy a nagyjából futballpálya kiterjedésű ISS-t visszatolja a Föld légkörébe. Az űrállomás a Föld körüli pályáról a légkörbe belépve a süllyedés során nagyrészt elégne. A NASA úgy számítja, egyben az a célja, hogy a légköri zuhanást túlélő nagyobb darabjai a Csendes-óceánba zuhanjanak majd, távol minden szigettől és hajózási útvonaltól. Ahhoz rengeteg előkészítő munkára van szükség, hogy az ISS felügyelt süllyedésének a kijelölt óceáni régióba való becsapódás legyen a vége.

A tervek szerint az ISS-t 2030-ban vonják ki a szolgálatból, és nyugdíjazását követően, várhatóan 2031-ben térítik vissza a légkörbe, a fent vázoltak szerinti irányított megsemmisítésre.

A SpaceX által elnyert megbízás összege 843 millió dollár, ez jelenlegi árfolyamon kb. 313,5 milliárd forint.

A NASA a döntésről kiadott közleményben jelezte: továbbra is elsődleges szempontjuk, hogy az ISS megsemmisülése a lakosságra és az épített környezetre nézve biztonságos, és az első mozzanattól az utolsóig felügyelt legyen.

A CNBC kommentárt kért a NASA-tól és a SpaceX-től is azzal kapcsolatban, hogy az űrhivatal és annak nemzetközi partnerei milyen elvárásokat fogalmaztak meg az elkészítendő űrjárműre vonatkozóan, ám nem kaptak választ egyik helyről sem. Így egyelőre nem ismert, hogy a vontató-toló feladatokat ellátó űrhajó a SpaceX már meglévő konstrukcióra alapul-e majd, vagy valamilyen újszerű járművet kell építeniük.

Nincs alternatívája az ISS megsemmisítésének

A NASA azt is közölte: minden elvégzett elemzés azt erősíti meg, hogy nincs alternatívája az űrállomás megsemmisítésének. Közlésük szerint több lehetőséget is megvizsgáltak, így például fölmerült az, hogy az űrben kell szétbontani az ISS moduljait, vagy például a SpaceX Starship űrjárművével az orbitális pálya magasabb pontjára kell vontatni. 

Végül arra jutottak, hogy az ISS megtartása vagy felújítása sem technikai, sem gazdasági szempontból nem kivitelezhető, azaz mindenképpen meg kell semmisíteni. 

Az űrhivatal megjegyezte, hogy ettől függetlenül élettartamának meghosszabbítása 2030 utáni időszakra kivitelezhető, ám ehhez a nemzetközi partnerügynökségek beleegyezése és új megállapodások kötése szükséges.

Az ISS fejlesztése és építése 150 milliárd dollárt emésztett fel a NASA oldalán, és évente mintegy 4 milliárd dollárt költöttek működtetésére. A terv az, hogy az ISS helyébe a jövőben magánűrállomások lépnek, melyek költségei ezeknél az összegeknél jóval kedvezőbbek lesznek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről