Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A házigazda német válogatott botrányos bírói ítéletekkel megtámogatva 2-0-ra győzte le Dortmundban Dániát. Michael Oliver az első félidőben közel fél órára félbeszakította a meccset, akkora vihar csapott le a városra és a stadionra. A mérkőzést két nagyon vitatott bírói ítélet döntötte el a németek javára, akik a negyeddöntőben a Spanyolország-Georgia-mérkőzés győztesével találkoznak.

A kora esti elődöntő meglepetést hozott, hiszen Svájc tükörsimán győzte le 2-0-ra a címvédő olaszokat. Szenzációt csak azért nem írunk, mert a csoportkörben látottak alapján egyáltalán nem volt váratlan a svájci siker és az olasz bukás.

A házigazda német csapat nyilván nem szeretett volna csatlakozni az olaszokhoz, sőt, a legutóbbi két világbajnokság és egy Európa-bajnokság bődületes leégése, azaz a csoportkörös búcsú után szeretnének hazai pályán minél tovább jutni, és bizonyítani, hogy még mindig az elithez tartoznak.

Switzerland v Germany - UEFA EURO 2024
A német válogatott nagyon szeretne bizonyítani
Fotó: NurPhoto via AFP

A dánok az angolok mögött második helyen jutottak ki, de mindössze 3 pontot szereztek, és csak két gólt rúgtak.

A két csapat az 1986-os vb óta kilencszer találkozott egymással, és meglepő, de négyszer nyertek a dánok és csak kétszer a németek. A két válogatott legemlékezetesebb meccse minden bizonnyal az 1992-es Eb-döntő volt, amit 2-0-ra nyertek a dánok.

A német válogatott kezdőjéből kikerült Florian Wirtz, helyét Leroy Sane foglalta el. A dánok kezdőjében nem volt meglepetés, gyakorlatilag a legerősebb kezdőt küldte pályára Kasper Hjulmand.

Első félidő

Nem sokat vártak a németek, Toni Kroos szöglete után Nico Schlotterbeck rögtön a dán kapuba fejelt, de Michael Oliver játékvezető egy szabálytalanság miatt érvénytelenítette a gólt. Ezt követően előbb Joshua Kimmich bombáját, majd Schlotterbeck újabb fejesét tolta ki a léc alól. Kasper Schmeichel a 10. percben már a negyedik nagy védését mutatta be Havertz lövése után Andrich próbálkozását is hárította. 

Kasper Schmeichel
Kasper Schmeichel védései nélkül már a meccs elején nagy bajba kerülhettek volna a dánok
Fotó: AFP / AFP

A dánoknak az első negyedórában látható momentumuk nem volt a mérkőzésen, nemhogy helyzetük. Azért a 21. percben csak elvergődtek a német kapuig, és Antonio Rüdigernek kellett blokkolnia Christian Eriksen lövését.

Nem sokkal később azonban elkezdett esni az eső, ami perceken belül viharrá alakult, és a sokadik égdörgés és villámlás után az angol játékvezető, Michael Oliver lefújta a meccset. A játékosok az öltözőbe mentek, míg a szurkolók többsége próbált a stadion fedett folyosóira húzódni.

A felhőszakadást jégeső is kísérte, pingponglabda nagyságú jegek borították a stadion gyepszőnyegét.

Mintegy fél óra után a csapatok visszatértek a szinte hibátlannak tűnő pályára, és folytatódott a mérkőzés, ami rögtön két óriási helyzettel indult: előbb Havertz fejelte labdával mellkason Schmeichelt, majd Schlotterbeck lőtt centikkel mellé. A 45. percben egy szépen lejátszott dán kontra végén Neuer védte óriási bravúrral Höjlund próbálkozását.

Második félidő

Drámai fordulattal indult a második félidő, ugyanis a dánok szereztek vezetés, Joachim Andersen egy kavarodás végén a német kapu bal alsó sarkába lőtt. A videobíró azonban jelezte, hogy ellenőrzik nem volt-e lesen a dán játékos, és megállapították, hogy bizony lesen volt.

Dánia, Joachim Andersen
Joachim Andersen (balra) hősből egy perccel később antihős lett
Fotó: AFP

De nyugalom, tudjuk fokozni ezt is: egy perccel később Musiala adott középre, a dánok felszabadítottak, de a bedobást már nem végezték el a németek, ugyanis a videobíró jelezte, hogy kezezés miatt büntetőt vizsgál. És valóban, az imént góltól megfosztott Andersen hüvelykujjához ért a labda, a megítélt büntetőt pedig Havertz sebészi pontossággal rúgta a bal kapufa tövéhez a jó irányba vetődő Schmeichel mellett.

Ennyire volt lesen Joachim Andersen...

A 65. percben Nagelsmann kettőt cserélt: a középpályán rengeteget dolgozó Andrichot és teljesen láthatatlan Gündogant hozta le, helyükre Emre Can és Niclas Füllkrug érkezett. És egy gól is! Musiala kapott jó labdát a félpálya közelében, végigvitte és 14 méterről a bal alsó sarokba gurított.

A hátra lévő időben a dánok próbálkoztak, a németek kontráztak, és végeredményben magabiztos győzelmet arattak.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Németország - Dánia 2-0 (0-0)
Dortmund, BVB Arena, v.: M. Oliver (angol)
gól: Andersen 48., Musiala 68.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről