A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elképesztő: több olajat talált a Mol Vecsésnél, mint azt várták

Vágólapra másolva!
A próbaüzem során kiderült, hogy a Mol V1 nevű vecsési olajkútja már a próbaüzemben is több olajat ad, mint a V2 kút, és a termelés még tovább növelhető.
Vágólapra másolva!

A Mol Vecsés mellett egyelőre próbaüzemben működő, V1 nevű olajkútjának hozama a második legnagyobb a csoporton belül, az élen a szintén vecsési V2 kút áll. 

A V1 induláskor napi 1300 hordó olajat adott, most napi 1500-nál tart, de esélyes a napi 1700 hordó is.

A vecsési lelőhely nem egyszerűen új, hanem a legjelentősebb az olajtársaság portfóliójában. „A V1 és a V2 kút beindítása óta 10-11 százalékkal nőtt a társaság hazai termelése, és 6 százalékkal Magyarországé” – emelte ki a V1 kút helyszíni bemutatásán Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. 

Schubert Archibald, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója jelezte, hogy a V1 és a V2 kútból származik a hazai olajtermelés közel 17 százaléka. A Mol hazai olajtermelésének ez a két kút adja a negyedét, a csoport egészének pedig az 1,5 százaléka. A társaság a közelmúltban indította be turai olajtermelését is

A Világgazdaság beszámolója szerint a V1 kútból származó olajat a társaság százhalombattai finomítójába szállítják napi 4-5 tartálykocsival. 

Mol, Vecsés
A Mol Vecsés melletti V1 nevű olajkútjának hozama a második legnagyobb a csoporton belül
Fotó: Mol

A 60-70 Celsius-fokos és 30 bar nyomáson érkező vecsési olajból motor- és kenőolaj lesz. Összetétele miatt a feldolgozása a százhalombattai finomítóban nem igényelt semmilyen átalakítást, mert a létesítményt eleve az orosz és a hazai olaj finomítására tették alkalmassá. 

Készül a Mol a szintén, mintegy 2000 méter mélyre tervezett V3 kút beindítására is. 

Tavaly a Mol adta a hazai kőolajtermelés mintegy felét, 3,3 millió hordót, valamint a földgáztermelés 86 százalékát.

Ahogy az Origo beszámolt róla, a társaság az elkövetkező három évben közel 100 milliárd forintot tervez befektetni magyarországi kutatás-termelési tevékenységekbe. Az elmúlt 5 évben a jelenlegi szint kétharmadára esett volna vissza a termelés a vállalat 100 milliárdos nagyságrendű beruházásai nélkül. Ez jól mutatja, hogy ellátásbiztonsági szempontból is kiemelt jelentősége van annak, hogy a vállalat megfelelő forrásokat tud biztosítani a kutatás-termelési tevékenységekre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!