A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még mindig nem lehet tudni, mi okozta pontosan a Titan-katasztrófát

Vágólapra másolva!
Meghosszabbítják a Titan tragédiájának vizsgálatát, miközben más szervek is nyomoznak azért, hogy kiderüljön, pontosan mi vezetett a 2023. június 18-i szerencsétlenséghez - tájékoztatott egy évvel az esemény után az amerikai parti őrség.
Vágólapra másolva!

Miként az Origo megírta, súlyos tragédia történt tavaly nyáron a tenger mélyén: öt ember halt meg az Ocean Gaete Expeditions vállalkozás által üzemeltetett Titan mélytengeri tengeralattjáró fedélzetén annak során, hogy a búvárhajó a Titanic roncsához merült. A június 18-án eltűnt tengeralattjáró maradványait négy nappal később találták meg az atlanti fenéksíkságon 3.860 méteres mélységben. A víznyomás minden jel szerint összeroppantotta a hajótestet.

A Titannal történtek után a hajót üzemeltető cég leállította a merüléseket, de a katasztrófa körülményeinek feltárása azóta is tart. Az amerikai parti őrség közlése szerint a tragikus esemény egy éves évfordulójára nem tudták lezárni a vizsgálatot, sőt, abban várhatóan újabb és újabb szakaszok következnek – számol be arról a gCaptain. Az eredeti ütemterv szerint mostanra elkészült volna a körülményeket feltáró jelentés.

Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
Az Ocean Gate merülőhajója egy korábbi felvételen
Fotó: Anadolu Agency via AFP / 2023

A parti őrség szerint számos nyitott kérdésre kell még választ találniuk, azon a vizsgálati osztályuk dolgozik. A nyomozók vezetője, Jason Neubauer elmondta azt is, hogy nem egyedül dolgoznak a részletek kiderítésén, ugyanis több belföldi illetve külföldi társszerv velük párhuzamosan dolgozik. Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Felügyelete, valamint a kanadai Közlekedésbiztonsági Hatóság is vizsgálja a Titan katasztrófáját.

A parti őrség azt is bejelentette, hogy várhatóan az év végén közmeghallgatást tartanak a katasztrófáról. Ennek részleteit legkésőbb 60 nappal az esemény előtt nyilvánosságra hozzák.

Azon vagyunk, hogy pontosan feltárjuk és megértjük, milyen tényezők vezettek a tragédiához, és ennek révén megelőzhessünk hasonló eseményeket a jövőben

– mondta Neubauer.

A Titan fedélzetén öten utaztak, a tragédiában mind az öt személy meghalt. A merülőhajó öt utasáról ebben az összeállításban olvashat, a Titan utáni kutatás pénzügyi és szervezeti hátterét pedig ebben a cikkünkben mutattuk be.

Korábban írtunk arról is, hogy a merülőexpedíciókat szervező cég múltjában találni aggasztó mozzanatokat. Az természetesen nem jelenthető ki, hogy ezekből közvetlenül következett az egy évvel ezelőtti tragédia. Ám a vállalat korábbi merülései kapcsán olyan súlyos állítások merültek fel reménybeli utasaik részéről, melyek mentén inkább egy megbízhatatlan vállalat képe rajzolódik ki, s nem egy olyan cégé, mely megbízhatóan látná el a veszélyes merülések feladatait.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!