A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Aranygyárat nyit a világ egyik legrégebbi pénzverdéje

Vágólapra másolva!
Üzemet nyitott a brit Royal Mint, azaz a királyi pénzverde, hogy az elektronikai hulladék aranytartalmát visszanyerje, és az aranyat később az ékszerkészítésben hasznosítsa. Évente 4 ezer tonna hulladékot dolgoznának fel a telephelyen.
Vágólapra másolva!

Elindította új üzemét Dél-Wales-ben a Royal Mint, a brit állami tulajdonban álló pénzverde. A 886-ban alapított, ezzel a világ egyik legrégebbi pénzverő társaságának számító vállalat új üzeme elektronikai hulladékot dolgoz fel azért, hogy az abból visszanyert aranyat a cég a saját ékszergyártásában hasznosíthassa.

aranycsillám, arany, gold, illusztráció
Elektronikai hulladékból nyernek ki aranyat egy új üzemben (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Alexander Grey / Unsplash / Alexander Grey

A gyárat 2022 márciusában kezdték építeni. Kapacitása évi 4 ezer tonna e-hulladék feldolgozására elegendő. A hulladék a brit háztartásokból kikerülő telefonok, laptopok, tévék és más eszközökből származik majd.

Feldolgozandó hulladékból nem lesz hiány: egy friss ENSZ-jelentés szerint az Egyesült Királyság a világon a második az egy főre jutó technológiai hulladék tekintetében, egyedül Norvégia előzi meg. Az üzemben feldolgozott hulladék mennyisége nem csak környezetvédelmi szempontból fontos. Az aranybányászat szintén jelentős környezeti terheléssel jár, a dél-walesi telephelyen évente feldolgozott 4 ezer tonna e-hulladékból viszont akár 450 kg arany nyerhető vissza.

Ez nem csak mennyiségben jelentős, hanem értékben is: a mostani árfolyamon 27 millió fontot, 13 milliárd forintot jelent.

Az aranyat a Royal Mint saját, luxusékszereket előállító gyártásában használja majd. A vállalat 2022-ben kezdte ezeknek a termékeknek forgalmazását online és Londonban egy üzletben. Elsősorban gyűrűket és nyakláncokat készítenek. A cég közlése szerint nagyjából 600 mobiltelefont kell feldolgozni ahhoz, hogy egy 7,5 gramm súlyú aranygyűrűhöz elegendő nemesfém álljon rendelkezésre. Ez a súly nagyjából az 1 font címletértékű érme súlyával egyezik meg.

image

Így nyerik ki az aranyat az e-hulladékból

Két fő lépése van annak, ahogy a Royal Mint hozzájut a kidobott elektronikai eszközökben rejtőző aranyhoz. Az első lépésben egy üzemben mechanikailag szétválasztják az eszköz egyéb alkatrészeit a fémeket tartalmazó részeitől. Ez követően az aranyat tartalmazó darabokat - főleg áramköröket - a Llantrisant-i gyárba küldik Dél-Wales-be. 

Ott egy speciális, a kanadai Excir cégtől származó, szabadalmi védelmet kapott kémiai eljárással nyerik ki az aranyat. Egy mosógéphez hasonló berendezés egy különleges savkeverékben átmossa az aranyat tartalmazó áramkördarabokat, és mindössze pár perc után rendelkezésre áll az arany. Ez sokkal kedvezőbb más aranykitermelési eljárásoknál, melyknél a folyamat hosszabb ideig tart, jóval energiaigényesebb, és csak extrém magas hőmérsékleten végezhető el.

Nagy-Britannia, és általában a nyugati országok számára azért is kulcsfontosságú az elektronikai hulladék határokon belüli hasznosítása, mert a korábban a hulladékot átvevő országok egy része már nem vállalja annak befogadását. A szegényebb afrikai államokba még mindig jut belőle, de Ázsiában több ország nem veszi át az európai, észak-amerikai hulladékot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!