Fontos értesítéseket küld ki az Államkincstár - rengeteg embert érint

Vágólapra másolva!
Megtörténik az uniós agrártámogatások igényléséhez szükséges országos földterület-azonosító rendszer, a MePAR adatok aktualizálása. A Magyar Államkincstár annak érdekében, hogy ne legyenek nyitott bizonylatok a kedvezményezetteknél, az érintett ügyfelek részére tájékoztató üzenetet küld.
Vágólapra másolva!

A MePAR adatok aktualizálása több ütemben valósul meg, a friss MePAR adatok beépítésre kerülnek az Egységes Kérelem adatbázisaiba, és a térképi felületre is. A beépítési folyamatot csak olyan kedvezményezett kérelmében tudják végrehajtani, melyhez kizárólag beadott bizonylat kapcsolódik (pl: adatváltozás, vis maior) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mi az a MePAR?

A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) az uniós és a nemzeti forrásból finanszírozott mezőgazdasági- és vidékfejlesztési támogatások kizárólagos hivatkozási-, földterület azonosítási- és térinformációs rendszere.

A Magyar Államkincstár annak érdekében, hogy ne legyenek nyitott bizonylatok a kedvezményezetteknél,  azon ügyfelek részére, akik a fenti frissítési folyamattal érintettek és nyitott bizonylattal rendelkeznek, tájékoztató üzenetet küld (e-mail, SMS, MobilGazda értesítés formájában), melyben kéri a bizonylatok mentését és beadását vagy ha nem tartalmazott érdemi változást, a nyitott bizonylat törlését. Ezt követően történhet meg a bejelentett objektumok új MePAR adattal való összekapcsolása.

​​​​​​​Amennyiben ilyen értesítést kap egy gazdálkodó vagy meghatalmazottja, kérik szíves közreműködését a folyamatok végrehajtásában, a nyitott bizonylatok beadásával. A nyitott bizonylatok az értesítést követő 36 óra múlva automatikusan törlésre kerülnek, az azokban megadott új adatokat törlik. 

A folyamat végeztével a beadófelületen a frissített MePAR adatok kerülnek megjelenítésre, a bizonylatok ismételten megnyithatóak és beadhatóak

 - teszi hozzá az Agrárszektor.hu.

Magyar Államkincstár
Fotó: Szabó Gábor - Origo 

A Magyar Államkincstár nemrégiben arról is tájékoztatott, hogy továbbra is népszerűek a lakossági állampapírok, melyeknek köszönhetően egészségesebbé vált az államadósság szerkezete, valamint a kifizetett kamatot belföldön használják fel az emberek, ami a gazdaság teljesítményét is erősíti.

A kormány 2028-ig kitekintő konvergenciaprogramja rögzíti azt a gazdaságpolitikai célt, amely az államadósság belföldi finanszírozásának erősítéséről szól,

 így az állampapírpiacról is. Az állampapírok aránya az elmúlt években az adósságkezelési stratégiával összhangban 20-25 százalék körül alakult a teljes adóssághoz viszonyítva.

A program sikerességét mutatja, hogy a hozamkörnyezet megemelkedésének visszafordulása ellenére a lakossági állampapírok népszerűsége töretlen maradt. A kedvező konstrukciók és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások eredményeként a lakossági állampapírok állománya a 2010. végi 436 milliárd forintról 2023 végére tízezer milliárd forint fölé emelkedett. 

A finanszírozásban betöltött megnövekvő szerepével párhuzamosan a lakosságnak kifizetett kamat is érdemben emelkedett, várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 1,6 százalékát teszi ki 2024-ben, ami érdemi növekedés az előző évi értékhez képest.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!