Mindent elsöpört az ember által létrehozott, pusztító örvény - videó

Vágólapra másolva!
Egy olajipari cég mérnökei tévesen értelmeztek egy térképet, ami végzetes hibának bizonyult: az olajfúróplatformjukkal rossz helyen fúrtak le, ezzel súlyos környezeti katasztrófát okozva, aminek következtében egy 3 méter mély, édesvízű tóból több mint 60 méter mélységű sós tó lett, egyúttal a kialakuló heves örvénylés miatt apokalipitikus jelenetek játszódtak le, és rövid idő leforgása alatt eltűnt a mélyben többek között az olajfúró platform, csaknem egy teljes sziget és elpusztult a tó alatti sóbánya. Ez volt minden idők egyik legnagyobb és legvégzetesebb mérnöki hibája.
Vágólapra másolva!

1980 november 20-án a megszokott módon indult a nap a Texaco olajfúró platformján a louisianai Peigneur tavon. A munkások a mélybe engedték a 36 centiméteres fúrófejet - már amennyiben egy 3 méteres tónál mélységről beszélhetünk - és fúrni kezdtek. De nem az történt, mint amire vártak: a fúrófej nem moccant, viszont a fúrótorony megbillent, és süllyedni kezdett a vízben. 

A platform 12 dolgozója értetlenül és fejvesztve menekült a partra, ahonnan a következő másfél órában végignézhették, hogy 

a 45 méteres, 5 millió dollár értékű darujuk hogy tűnik el szinte természetfeletti módon az alig 3 méter mély tóban.

Az életükért küzdöttek a bányászok

Eközben a tó alatti sóbányában dolgozó bányászok arra lettek figyelmesek, hogy hirtelen betört a víz, és aggasztó sebességgel növekedett a szintje, feloldva a sót és azokat a sóoszlopokat, amelyek a bánya szerkezeti stabilitását biztosították. 

image

Szörnyű jelenetek játszódtak le a bányabarlang mélyén, ahol 55 bányász futott versenyt az idővel és küzdött az életéért, miközben a vízszint egyre emelkedett. A menekülésüket jelentő lift pedig kétségbeejtően lassan haladt csak felfelé. A bányászok, hála a jól begyakorolt vészforgatókönyvnek, élve jutottak fel a felszínre.

Közben a tó egyetlen gigantikus örvényléssé változott, amelyben fák, csónakok és 26 hektárnyi föld keringett. 

A történelem legnagyobb ember által előidézett örvénye jött létre, amely egy vontatóhajót, egy dokkot, egy másik fúróplatformot, egy felszíni parkolóhelyet és a közeli Jefferson-sziget nagy részét is beszippantotta a mélybe.

A katasztrófa után néhány nappal a víznyomás kiegyenlítődését követően a vontatóhajó kikerülve az örvényből, újra felbukkant a víz felszínén.

Hatalmas gejzírek törtek a felszínre

De ez még nem minden, ugyanis a bányajáratokból a víz által kiszorított alacsony nyomású levegő a felszínre jutva 120 méter magas gejzíreket alakított ki, a tómederből kiáramló sós víz pedig "történelmet írt", miután ideiglenesen Louisiania állam legnagyobb, 50 méteres vízesését hozta létre, ahogyan a víz bezúdult az újonnan kialakult mélyedésbe. A vízesés mindössze néhány napig létezett, a tó viszont az egész állam legmélyebb állóvizévé változott, 61 méteres mélységével.

 A Peigneur tó katasztrófája a környezetben is jókora rombolást végzett
Fotó: Youtube

A hihetetlen baleset idején egy halász is a tavon tartózkodott, de neki sikerült a partra eveznie. Nem volt ilyen szerencsés három környékbeli kutya, amelyek nyomtalanul eltűntek. 

Mindez azonban még semmi az ökoszisztéma radikális megváltozásához képest, hiszen 

a tó, amely gyakorlatilag szétrombolta a sóbányát, édesvízűből sóssá változott.

Ám ennek az oka nem az volt, hogy a víz átmosta a sóbányát, hanem a domborzati viszonyok felborulása miatt következett be. Ugyanis a Peigneur tó vizét korábban a Delcambre-csatorna vezette a Vermilion-öbölbe, azonban a tó kiürülésével ez az áramlás megfordult, és a Mexikói-öbölből a tengervíz visszafelé áramlott, egyenesen a tóba.

A katasztrófa okát nem tárták fel hivatalosan

A Bányabiztonsági és Egészségügyi Hivatal 1981 augusztusában jelentést tett közzé a katasztrófáról, amely kimerítően dokumentálta az eseményt, de a katasztrófa okát hivatalosan nem tárta fel. Minden bizonnyal az történhetett, hogy a Texaco munkásai egy térképértelmezési mérnöki hiba miatt a tó alatt húzódó olajlelőhely helyett véletlenül a sóbányába fúrtak bele.

Az elképesztő pusztítás maradványai
Fotó: Youtube

A tó vize ma is sós, és sótartalma ugyan nagyobb, mint az édesvizeké, de átlagosan alacsonyabb a tengervizekénél. 

A Peigneur tó festői környezetben terül el, amelyet a sportolók kedveltek, amíg a szokatlan, ember okozta katasztrófa teljesen meg nem változtatta a tó és a környék teljes ökoszisztémáját.  

Az okozott károkért a Texaco Oil végül összesen 44,8 millió dolláros kártérítést fizetett ki, ebből 32 millió dollárnyit a sóbányát birtokló Diamond Crystal Salt Companynak, és további 12,8 millió dollárt egy közeli kertészetnek, amelyet a Live Oak Gardens Foundation és Live Oak Gardens Ltd. támogatott, illetve üzemeltetett.

Videó a Peigneur tó katasztrófájáról:

Eközben a Peigneur 

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!