Veszélyes fertőzés a McDonald'sban: kiderült, mi okozta a megbetegedéseket

Vágólapra másolva!
Összesen 13 amerikai államból kerültek kórházba emberek E. coli fertőzés miatt több McDonald's étteremben való fogyasztás után, legalább 1 ember pedig meghalt. A legtöbb esetet Coloradóban regisztrálták, összesen 26-ot, az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal is vizsgálódik az ügyben, kiderült, hogy mi okozta a fertőzést.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Amerikában sokan kórházba kerültek, miután a McDonald'sban ettek. Szeptember 27. és október 10. több államból is érkeztek bejelentések. A pénteken közzétett új szövetségi adatok szerint 75-re emelkedett a McDonald'shoz köthető E. coli járvány megbetegedéseinek száma. Már összesen 13 állam érintett a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint. A CDC szerint Iowa, Kansas, Michigan, Missouri, Nebraska, Új-Mexikó, Oregon, Utah, Washington, Wisconsin és Wyoming államokból is érkeztek bejelentések. A legtöbb esetet Coloradóban regisztrálták, összesen 26-ot és összesen eddig 22-en kerültek kórházba. Egy haláleset is történt Coloradóban. 

"Az E. coli fertőzésben érintett emberek tényleges száma valószínűleg jóval magasabb a bejelentettnél, és a járvány nem feltétlenül korlátozódik az érintett államokra (...) Ennek oka, hogy sokan nem fordulnak orvoshoz "- áll a CDC közleményében. 

A McDonald's szerint a friss, szeletelt hagyma, vagy a Quarter Pounderhez használt marhahúspogácsák állhatnak a járvány hátterében.

A McDonald's nyilatkozatában megerősítette, hogy a Taylor Farms a beszállítója a szeletelt hagymának, amelyet eltávolítottak az éttermekből. A pénteki közleményükben azt írták, hogy a Taylor Farms Colorado Springs-i üzeméből származó szeletelt hagymából nagyjából 900 McDonald's étterembe szállítottak. Ezek közül néhány étterem repülőtereken van, ami miatt más államokban is előfordulhatnak megbetegedések. 

Dozens Sickened In E. Coli Outbreak Linked To McDonald's Quarter Pounders
A McDonald's szerint a friss, szeletelt hagyma, vagy a Quarter Pounderhez használt marhahúspogácsák állhatnak a járvány hátterében Fotó: Getty Images via AFP

Semmi sem fontosabb számunkra, mint az ételeink minősége és biztonsága, ezért a McDonald's gyors és határozott lépéseket tett vásárlói egészségének védelme érdekében

- áll a gyorsétteremlánc frissített közleményében. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is vizsgálódik az ügyben, ők is azt mondták, hogy valószínűleg a szeletelt hagyma a szennyeződés forrása - írja az ABC News.

Mi az E.coli fertőzés?

Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak - írja a Nébih.

A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, valamint néha felléphet hányinger, hányás és láz is.

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást (hemorrá giás kólitisz), vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is. Ez a szövődmény a korábbi járványokban a fertőzöttek kb. 10 %-ában alakult ki, és elsősorban a gyermekeket veszélyeztette.

Hasmenéses tünetek esetén orvoshoz kell fordulni. A tapasztalatok szerint enyhe lefolyású megbetegedés esetén az antibiotikumos kezelés nem rövidíti le a tünetekkel járó időszakot, sőt egyeseknél súlyosbítja a betegséget. Ugyancsak nem javasolt a bélmozgást csökkentő („székeltfogó”) gyógyszerek szedése sem. Minden esetben fontos azonban a folyadék- és sóvesztés pótlása. Súlyosabb kimenetelű, vagy szövődménnyel járó esetekben kórházi ápolás szükséges.

Korábban arról is írtunk, hogy ételmérgezés miatt került kórházba egy magyar csoport minden tagja, de még az idegenvezetőjük, és két sofőr is a nyár közepén Romániában, Herkulesfürdőn. 

Szintén Romániában meghalt egy négyéves kislány és a nagymamája, miután állítólag egy falu boltjában vásárolt fagyasztott makrélából ettek. Először a kislány lett rosszul, majd néhány órával később a nagymama is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!