Új fővárost kap a világ egyik legnagyobb országa

Vágólapra másolva!
Prabowo Subianto, Indonézia közelmúltban beiktatott új államfője a következő négy évben be akarja fejezni a Jakarta helyét átvevő új főváros, Nusantara építését, a parlament és a kormányhivatalok áttelepítését. A Borneo szigetén épülő város közel 2 millió ember otthona lesz a jövőben.
Vágólapra másolva!

Az új főváros megépítése még Joko Widoso korábbi elnök kezdeményezésére kezdődött, hogy a süllyedő és túlzsúfolt fővárosból, Jakartából az attól 1200 kilométerre fekvő Nusantarába helyezzék át az ország székhelyét. 

"Prabowo Subianto bízik benne, hogy a következő indonéz elnököt és alelnököt 2029-ben már Nusantarában iktatják be hivatalába" - írta az Instagramra kitett posztjában szombaton Raja Juli Antoni erdészeti miniszter. 

A Borneo szigetén lévő új főváros megépítése mintegy 32 milliárd dollárba (12 ezer milliárd forintba) kerül. 

A legfontosabb kormányzati épületek, köztük az elnöki palota és néhány állami tisztviselő otthona már elkészült, a repülőteret és az autópályát viszont még építik. 

Az új főváros létrehozásába 2022-ben vágtak bele, de közben számos nehézség merült fel a megvalósításban nélkülözhetetlen külföldi befektetők megnyerésével kapcsolatban. A kormány beleegyezését adta ahhoz, hogy a teljes költségvetésnek csupán az ötödét fedezze az állam. 

A projekt első külföldi befektetése, a kínai Delonix Group ingatlanfejlesztő vállalattól szeptemberben érkezett meg. A vállalat mintegy 500 milliárd rúpiát (12 milliárd forintot) fordít egyebek között hotelek és irodák építésre Nusantarában. 

nusantara, indonéz főváros
Az új indonéz fővárost hirdető tábla Jakartában 2023 decemberében
Fotó: Shutterstock

Az indonéz főváros átköltöztetésének indokai között szerepel, hogy egy 2021-es tanulmány szerint a Jáva-tenger partján fekvő Jakarta évente hat centimétert süllyed. Megfelelő ellenintézkedések nélkül 2050-ig a város negyede víz alá kerülhet. Jakarta a világ egyik legsűrűbben lakott városa, az agglomerációt is beleszámítva harmincmillióan élnek benne. Ugyanakkor nagy a kockázata a földrengéseknek, mert egy földtani törésvonal közelében fekszik. 

Nusantara a Föld harmadik legnagyobb szigetén, a különleges élővilágáról ismert Borneo keleti partján épül. A sziget területén három ország, Indonézia mellett Malajzia és Brunei osztozik.

Az indonéz vezetés egy minden tekintetben korszerű, modern technológiai megoldásokkal épülő város létesítését határozta el, ahová az állam irányítása és a közigazgatás csúcsszervei is áttelepülnek.

A tervek szerint a több ütemben megvalósuló település idővel 1,9 millió ember otthona lesz.

A grandiózus vállalkozást ugyanakkor sok kritika érte, melyek egy része szerint Nusantara érdekében rengeteg értékes esőerdei területet kell feláldozni Borneó szigetén. Környezetvédő szervezetek arra figyelmeztettek, hogy Indonézia politikai központjának áthelyezése komoly ökológia károkat okozhat a régióban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!