Az elmúlt 100 év egyik legerősebb hurrikánja csapott le Floridára

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 100 év egyik legerősebb hurrikánja csapott le Floridára a Milton képében. Egyes becslések szerint akkora károkat okozhatott, mint a 2005-ös Katrina hurrikán, mely többek között szinte teljesen lerombolta New Orleans városát.
Vágólapra másolva!

Szerdán, helyi idő szerint az esti órákban elérte el Floridát a Milton hurrikán. A rendkívül erős, halálos veszélyt jelentő vihar miatt néhány nappal érkezése előtt kötelező kitelepítést rendeltek el több mint egymillió ember számára a partvidékeken, ez az amerikai szövetségi állam történetének eddig legnagyobb ilyen művelete volt.

Milton,hurrikán,Florida
Egy floridai lakos otthonában a viharok pusztításának nyomait mutatja
Fotó: AFP

Bár a hurrikán sokat szelídült, mire elérte az amerikai állam területét, és a hírek szerint csütörtökre le is vonult, legalább 16 halálos áldozatot és óriási károkat hagyott maga után. Ehhez az is hozzájárult, hogy a hurrikánt nagyon erős tornádók előzték meg. Közvetlenül Milton érkezése előtt, a heves viharok és esőzések miatt komoly zavarok keletkeztek az energiaellátásban, nagyjából 1,5 millió ember maradt áram nélkül. A leginkább kritikus területek az államon belül a Tampa-öböl és Saratosa voltak. A hurrikán tombolása alatt az áramszolgáltatás még több helyen szünetelt, 2,5-3 millió ember maradt villamos energia nélkül.

A hurrikán a szerda délutáni órákban 3-as fokozatú viharrá mérséklődött, de az illetékesek arra számítottak, hogy ez nem csökkenti számottevően a károkozás várható mértékét és a szökőár magasságát. Milton Siesta Key közelében ért partot az este folyamán, majd végigvonult az államon, közép-európai idő szerint pusztítása még csütörtökön, a délelőtti órákban is tartott

Milton néhány nappal ezelőtti intenzitása miatt a hurrikánt máris a Katrina hurrikán mellett emlegették az általa okozott, várható károk miatt.

Mint ismert, a 2005 augusztus végén Louisiana, Florida, Mississippi államok, illetve a Mexikói-öböl térségében pusztító Katrina hurrikán az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb hurrikánja volt. Az általa okozott gazdasági károk összesítésére több elemzés is készült, de a különböző számítási módok rendre 125-150 milliárd dollárra tették hatásait. Ehhez hasonló hasonló összegű előzetes becsléseket adtak közre a Milton közeledtére a pénzügyi elemzők és a biztosítótársaságok is.

A Wall Street Journal elemzői például egyenesen "évszázados jelentőségűnek" nevezték Miltont, már ami a hurrikán várható pusztítását illeti. Úgy számoltak, hogy Milton a Tampa-régióban legalább 50 milliárd dollárnyi értéket fog letarolni, de a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 175 milliárd dollár (több mint 64 ezer milliárd forint) pusztítást is maga mögött hagyhat. Ehhez adódhat a Fort Meyers régióban várható 70 milliárd dolláros számla. Ehhez mérhető pusztítást Fort Meyers-ben csak a Ian nevű hurrikán végzett 2022-ben, amikor 4-es erősségű csapásként átvonulva ott, 50 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Hasonló nagyságrendet várnak a Reutersnek nyilatkozó biztosítási elemzők, akik 60 és 100 milliárd dollár közötti összegre várják a biztosítótársaságoknál jelentkező kártérítések mértékét.

Ezeket a kalkulációkat 4-es erősségű hurrikánra számolták, de jelezték, hogy bármilyen erőssel vonuljon át Milton Floridán (végül 3-as kategóriájúvá mérséklődött), az általa okozott károk csak a Katrina okozta károk értékeivel mérhető majd össze. Az RBC elemzője szerint Miltonnak egyik hatása az lesz, hogy 2025-ben emelniük kell a biztosítási díjakat, ugyanakkor a biztosítótársaságoknak bár komoly kiadásuk lesz a kártérítések megfizetésével, de nem okozza megroppanásukat.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
Már a hurrikán előszele is okozott haláleseteket
Fotó: AFP/Bryan R. Smith / AFP/AFP or licensors

A biztosítási károk összegei mellett azonban más potenciális károkat, illetve a hosszabb távú gazdasági hatásait is figyelembe kell venni. Az atlantai Fed elnöke szerint 

az idei hurrikánszezon várhatóan a következő 6 hónapban érezteti hatását a gazdasági teljesítményen, és többek között arra kell számítani, hogy töredezetté, lassabbá teszi az ellátási láncokat.

Bármekkora pusztítást is végzett Milton, bizonyosan komoly kihívás elé állítja Floridát, tágabban pedig az Egyesült Államokat. Miként a Politico emlékeztet rá, két héttel korábban a Helene hurrikán már pusztított a térségben. A Helene és a Milton által okozott károk miatti gyors pénzügyi segítségre vélhetően már nem lesz elég a szövetségi vészhelyzeti alapban jelenleg rendelkezésre álló pénz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!