Örökre eltűnhet a föld színéről a világ egyik legszebb nemzeti parkja

Vágólapra másolva!
Az éghajlatváltozás hatására nemcsak városok kerülhetnek a víz alá a következő évtizedekben, hanem egy csodálatos természeti kincsekkel rendelkező floridai nemzeti park is, amelyet már 2050-re örökre elönthet a tenger.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint az Amerikai Egyesült Államokban Florida az, amely a leginkább megérzi az éghajlatváltozást és a tengerszint-emelkedést. Több város már most elkezdett olyan infrastruktúrát kiépíteni, amely megmentheti a településeket attól, hogy víz alá kerüljenek. Van azonban, ahol nem tudnak mit tenni.

Ilyen a Száraz Tortuga Nemzeti Park is.

Ez lehet az első nemzeti park, amely az éghajlatváltozás miatt teljesen eltűnhet gyönyörű strandjaival és lenyűgöző történelmével együtt.

A Roadster idézi azokat a prognózisokat, amelyek szerint 2050-re olyan mértékben megemelkedhet ott a tengerszint, hogy elárasztja majd a nemzeti park szigeteit. Ez azonban nem minden, a pusztulás a víz alatt is folytatódhat, hiszen a következő évtizedekre várható víznövekedés a nemzeti park világhírű korallzátonyát is megsemmisítheti.

A park szárazföldi része olyan, mint egy hosszú zöld kígyónyelv, ami éppen tekeredik, vagy mint egy kaméleon nyelve, amikor kicsapódik, hogy elkapja a zsákmányt. A 200 éves múltra visszatekintő érintetlen és trópusi földdarabot mesébe illően kék víz veszi körül.

Száraz Tortuga Nemzeti Park
A Fort Jefferson-erőd 
Fotó: Shutterstock 

A Száraz Tortuga Nemzeti Parkot 2007-ben alapították és 7 kisebb szigetből áll, de a védett terület nagy részét a víz teszi ki. Az úszás és a napozás mellett megcsodálható a terület gazdag állat- és növényvilágát. Ezen a paradicsomi helyen találni korallzátonyokat, sok különböző halat, kétéltűt és rengeteg madarat.

A park egyébként megfigyelési terület is. Több kutatóközpont is dolgozik itt, hogy következtetéseket tudjanak levonni arra nézve, hogy miként és miért változnak meg idővel a természeti rendszerek, és a változás mekkora mértéke számít még normálisnak.

A szigetek második legnagyobbikán, a Garden Key szigeten áll a történelmi Fort Jefferson erődítmény, amit az 1800-as években építettek. 

Az erőd az ország legnagyobb, téglából felépített építménye. A Fort Jefferson rengeteg funkciót ellátott az évek során: volt szénutánpótlásért felelős megálló hadihajóknak, menedékhely a Mexikói-öbölnél járőröző hajóknak, és polgárháborús börtön dezertőröknek. De egy biztos, sosem támadták meg; bevehetetlennek tűnő nagysága már messziről elriasztotta az ellenséget

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!