Bekapcsolta új olajfinomítóját, rögtön keresett 15 milliárd dollárt Afrika leggazdagabb embere

Vágólapra másolva!
Nagyjából 15 milliárd dollárral, a korábbinak közel a duplájára nőtt Aliko Dangote vagyona, miután nemrég megkezdte működését az általa épített hatalmas olajfinomító Nigériában.
Vágólapra másolva!

Mintegy 28 milliárd dollárra, közel a korábbi duplájára nőtt Aliko Dangote vagyona, miután a nevét viselő hatalmas nigériai olajfinomító januárban megkezdte termelését, majd mostanra folyamatos üzemre váltott. A hatalmas finomítókomplexum Afrika legnagyobb ilyen létesítménye, kapacitása és technológiai megoldásai világviszonylatban is jelentőssé teszik (egyetlen desztilláló végzi a teljes feldolgozási folyamatot, szemben más nagy létesítményekkel, ahol több lépcsőben dolgozzák fel a kőolajat; emellett a finomító a legtöbb ismert fő olajtípus fogadására alkalmas). 

Az üzleti karrierjét a cementiparban kezdő, most 67 éves Aliko Dangote személyes ügyeként kezelte, hogy hazájában akkor finomítót építsen, aminek révén Nigéria idővel önellátó lehet üzemanyagból.

Business magnate man Aliko Dangote, ranked by Forbes Magazine as the richest man in Africa, speaks during a send off ceremony for 250 Nigerian health workers on a mission to fight Ebola virus in affected West African countries and the launch of African in
Aliko Dangote nigériai iparmágnás egy korábbi felvételen
Fotó: AFP/Pius Utomi Ekpei

Nigériában rejlik ugyanis a Föld egyik legjelentősebb kőolajkincse, ám az ország finomítókapacitásai elégtelenek a feldolgozáshoz. Dangote azt szeretné elérni, hogy az ország első magánfinomítója idővel ne csak a belföldi szükségleteket elégítse ki, hanem a környező országok számára is végezzen finomítást.

Fogalmam sem volt arról, hogy amit létrehozunk, az valójában egy szörnyeteg

– nyilatkozta nemrég New York-ban annak kapcsán, hogy személyesen is komoly igénybevétellel járt számára a projekt megvalósulása, menedzselése. A munka 11 éven át tartott és 20 milliárd dollárt (nagyjából 7.300 milliárd forintot) emésztett fel – az eredeti tervek szerint a finomító nagyjából három év alatt, 10 milliárd dollárból épület volna meg. Dangote a költségek jelentős részét személyes vagyonából finanszírozta.

Miután idén év elején üzembe helyezték a telephelyet, szinte azonnal vita támadt az üzletember, a kormányzat, az állami olajtársaság között bizonyos pénzügyi kérdésekről, és megjelentek az aggodalmak arról is, hogy a fimomító működése jelentős környezetszennyezéssel jár a térségben. Ezeket a kérdéseket azonban a Bloomberg beszámolója szerint mostanra sikerült rendezniük, így a finomító Dangote személyes vagyonát is jelentősen növelte. Ezért úgy tűnik, hogy a finomító megépülésébe tett anyagi és egyéb ráfordítások megtérülhetnek.

A Lagos városa melletti óriási üzemről 2023 májusában készült felvétel, Dangote, Nigéria, olaj
A Lagos városa melletti óriási üzemről 2023 májusában készült felvétel
Fotó: AFP/Pius Utomi Ekpei / AFP/Pius Utomi Ekpei

Vagyonának 15 milliárd dolláros növekedésével Dangote visszatért az Afrika leggazdagabb embereinek élére. Miként megírtuk a Bloomberg Billionaires Index akkori adatai alapján, augusztusban Johann Rupert átvette tőle a vezetést a listán.  Dangote most visszaszerezte az első helyet a főként a luxusipari érdekeltségeiről ismert dél-afrikai Ruperttől.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!