Vita a Fantáról: szigorodhat a törvény

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban óriási botrányt keltett, hogy kiderült: az Olaszországban forgalmazott Fantába kétszer annyi narancs kerül, mint a nálunk gyártottba, amely átlagosan csak 5 százalék sűrítményből származó narancsot tartalmaz. A hírekre keményen reagált Lázár János, építési és közlekedési miniszter: szerinte elfogadhatatlan, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak, ezért szigorítaná az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt.
Vágólapra másolva!

Időről időre felmerül a hazai sajtóban, hogy a nagy élelmiszer-multinacionális cégek Kelet-Európában – így Magyarországon is – alacsonyabb minőségű, eltérő összetételű termékeket árulnak, mint a nyugati piacokon. Most a Fanta narancsos italáról derült ki, hogy jelentősen különbözik a Magyarországon forgalmazott változattól: az Olaszországban forgalmazott verziónak például kétszer annyi a narancstartalma, mint a Magyarországon kaphatónak.

Ahogy az a Metropol írja, a probléma nem új keletű, a Ripost már öt évvel ezelőtt megírta, hogy az egyes multik által gyártott termékek - köztük a Fanta is - sokkal rosszabb minőségűek itthon, mint a nyugati országokban kapható társaik, legyen szó üdítőitalról, édességről vagy alkoholról. A cikkből kiderül, hogy teán át a halrudacskáig Magyarországra mindig silányabb áru érkezik, ugyanolyan címke alatt, mint Nyugat-Európában. Ahogy a cikk összegzi, a kép elszomorító: hülyének néznek minket!

A mostani eset után Lázár János sem bírta tovább.

Kedden közzétett Facebook-posztjában törvénymódosítást is kilátásba helyezett a Fanta eltérő gyümölcstartalma miatt.

"Fanta helyett csak Hanta!" címmel megjelentett posztjában egyebek között kiemelte, hogy egészségünk állapota leginkább saját magunktól, az egészségügyi ellátórendszertől és az élelmiszer-kereskedelmi környezettől függ. Utóbbi határozza meg, hogy mit vehetünk le a boltok polcairól, mi kerül az asztalainkra és az miként befolyásolja egészségünk állapotát.

“A nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola, nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak" - utalt Lázár János egy korábbi Kormányinfón tett kijelentésére. 

Szerinte nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól.

Az építési és közlekedési miniszter leszögezi: az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell. Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben. A kereskedelem szabad üzleti vállalkozás, de az nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége.

Lázár János közösségimédia-posztjában azt is sérelmezte , hogy átvernek minket a minőséggel, a legnagyobb baj viszont az egészségre is ártalmas élelmiszerekkel van. 

Azzal, hogy a külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni. 

Az élelmiszeripari szemét dömpingje - ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés - csak erős kontroll mellett tartható kordában - zárta írását a miniszter.

A Nébih korábbi - éveken át tartó - kettős minőséget célzó vizsgálatáról az Origo itt írt részletesebben 2021-ben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről