A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kislexikon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

abakusz
Számolásra szolgáló eszköz az ókori görögöknél.

algoritmus
Műveletvégzési szabályrendszer; egymást meghatározott sorrendben követő lépésekben a probléma megoldásához vezető út.

Bolyai János (1802 - 1860)
Matematikus.

Challenger
Az 1986-ban felrobbant amerikai űrsikló.

chip
Integrált áramkörök félvezető alapeleme. Kb. 0,1 mm vastag, néhány 100 négyzetméter felületű szilíciumszelet, amelyen akár százmillió tranzisztort tartalmazó áramkör is elhelyezhető.

desinfíroz
Kibetűz, titkosírást vagy rejtjelet megfejt.

digitális konvergencia
Az informatikai iparág képviselőinek azon törekvését jelenti, amely a különféle audio-vizuális, mobil és egyéb eszközök fúziójára irányul.

digitalizálás
Képet vagy más információt valamilyen eszközzel a számítógép számára értelmezhető digitális formává alakít.

diszkrét elemek
Nem folytonos, szakadásos, elkülönült elemek.

elektroncső
Olyan, elsősorban az elektronikában használatos, elektromos jelek előállítására, erősítésére, átalakítására szolgáló erős légritkítású üveg- vagy fémbúra, amelyben elektronáramlás zajlik.

frekvencia
Rezgésszám.

GATT
General Agreement on Tariffs and Trade. Az ENSZ keretében működő nemzetközi Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezmény.

Gauss, Carl Friedrich (1777 - 1855)
Német matematikus, fizikus és csillagász.

globális falu (világfalu)
Eredetileg Marshall McLuhan Understanding Media című művében szereplő kifejezés. Mcluhan elsősorban a televízió társadalmi hatásaira vonatkozóan kifejtette, hogy a médiumok új kollektivitást hoznak létre. A televízió hatására a világ összezsugorodik, világfaluvá, globális faluvá (global village) válik, hiszen a közvetítések révén az egyén mindenütt és mindenkor jelen lehet, mindenki kapcsolatba léphet mindenkivel. Az írás és a könyv elidegenítő hatása, a magányos olvasás a kollektívum helyett az individuumnak kedvezett; ezt meghaladva jön létre egy olyan közösség, amelyben a párbeszéd és a csoporttudat dominál.

Gödel-tétel
Kurt Gödel (1906 - 1978) osztrák matematikus híressé vált felfedezése, melynek lényege, hogy bármely axiomatikus rendszerben létrehozhatók olyan értelmes állítások, amely ezen az adott rendszeren belül nem bizonyíthatók.

Heisenberg-féle határozatlansági elv
A Werner Karl Heisenberg (1901 - 1976) német fizikus nevéhez fűződő reláció azt mondja ki, hogy a részecske impulzusa és helye nem állapítható meg egyszerre egy adott értéknél pontosabban.

input-output
Bemenet-kimenet. Elsősorban az informatikában használatos kifejezés, amely a számítógépbe jutatott és onnan kimenő információkat jelenti.

integrált áramkör
Sok elemből felépülő áramkör, amelynek minden kapcsolási elemét egységes eljárással egyetlen félvezető lapkán hozzák létre. Röviden: IC, vö. chip.

intelligens anyag
"Az elnevezés az anyagtudomány egy olyan új területére utal, amely az anyag és közvetlen környezete - az élő rendszerekhez hasonló - aktív kapcsolatát igyekszik feltárni és kiaknázni. E tudományág elsődleges célja olyan szintetikus anyagok tervezése, előállítása és tulajdonságainak vizsgálata, amelyek felhasználói szempontból előnyösen reagálnak a környezetből származó hatásokra." Lásd Zrínyi Miklós előadását!

intelligens tárgy
Olyan számítógép vezérelte tárgyak, amelyek rugalmasan képesek idomulni a felhasználáshoz, a környezeti változásokhoz, esetleg reagálnak az emberi kommunikációra.

ítélet
A logikában használatos kifejezés. A logikai ítélet vagy állítás nyelvi kifejezési formája a kijelentő mondat. Jellemzője, hogy egyértelműen vagy igaz, vagy hamis.

just-in-time
Éppen időben. Elsősorban a gyártás és a logisztika területén használatos kifejezés, amely az ellátás rugalmasságára, a nyersanyagok és termékek szállításának kifinomult időzítésére vonatkozik.

kvantál
Meghatározza a folyamatra, rendszerre jellemző fizikai mennyiségek lehetséges értékeit.

kvantummechanika
Az atomi nagyságrendű részecskék mechanikája, bővebben lásd Mihály György előadásában.

kvantum-számítástechnika
Az egyelőre csak kísérleti fázisban lévő terület olyan számítógépek építését célozza, amelyek integrált áramköreire elemi részecske méretű alkatrészeket zsúfolnak.

McLuhan, Herbert Marshall (1911 - 1980)
A kommunikációfilozófia és különösen a médiafilozófia terén hírnevet szerzett kanadai író, irodalomtörténész elsősorban a tömegkommunikációval kapcsolatos radikális kijelentéseiről híres. Jelentősebb művei: Understanding Media: The Extensions of Man (1964), A Gutenberg-galaxis (1962), A média maga az üzenet (1967).

Mendel, Johann Gregor (1822 - 1884)
Osztrák biológus, a tudományos örökléstan megalapítója.

Moore-törvény
A technológiai haladás mértéke a Moore-törvénynek nevezett megfigyelés alapján modellezhető, amely a nevét Gordon Moore-ról, az Intel egyik alapítójáról és vezetőjéről kapta. Moore 1965-ben ismerte fel, hogy a memóriachipek új generációját 3 évenként mutatják be. Mivel minden új generációban 4-szer annyi memória van, mint az elődjében, rájött, hogy az 1 chipre tehető tranzisztorok száma egy állandó szerint növekszik, és megjósolta, hogy ez a növekedés még évtizedekig fog tartani. Lásd Lovász László előadását!

morphing
Átváltozás, átváltoztatás. Olyan eljárás, amely során egy kiinduló képet egy számítógépes program segítségével egy célképpé alakítunk.

nanométer
A méter ezermilliomod (10-9 -en) része.

nanotechnológia
Mikroszkopikus méretű berendezések, eszközök kialakításával foglalkozó terület. Lásd Gyulai József előadását!

Neumann János (1903. - 1957)
Magyar származású amerikai matematikus, a számítógépek egyik megalkotója.

Neumann-architektúra
A tárolt programú elektronikus számítógépek felépítésének Neumann János által definiált elve.

optikai kábel
Nagyon tiszta kvarcüvegből vagy műanyagból igen vékonyra kihúzott szál, amelyet egy külső védőburok vesz körül. A szálban nagyon gyorsan lehet fényimpulzusokat továbbítani. Ezt úgy valósítják meg, hogy az üvegszál egyik végén egy erre a célra szolgáló eszközzel bevilágítanak, és fényt a szál másik végen egy ugyanilyen eszközzel érzékelik. A világítás intenzitását változtatva a továbbított jelek megkülönböztethetők. A fény az üvegszálban sorozatos fénytörésekkel terjed, és mindvégig a szálon belül marad. Az optikai szál átmérője sokkal kisebb a hagyományos kábelekénél, ezért több szálat kötegekbe kötnek, és így több kapcsolatot építenek ki egyszerre. Ma már a telefonközpontok összekötésére is ilyen kábeleket használnak, valamint igen közkedvelt informatikai felhasználása is.

Penrose, Roger (1931 - )
Brit matematikus.

periféria
Végkészülék, külső berendezés. A számítógép központi egységén kívül eső adat be-, illetve az ottani adatok kivitelét szolgáló eszköz.

polinom, polinomiális
Többtagú algebrai kifejezés.

processzál
Számításokat végez.

processzor
Feldolgozó egység, a számítógépek alapvető műveletvégző egysége.

reflexív gondolat
Elmélkedő, önmagára vonatkozó gondolkodás.

szcsoti
Az abakusz orosz megfelelője, mechanikus számolóeszköz.

telepresence
Más néven virtuális realitás, tele-létezés (tele-existence) vagy tele-szimbiózis. Egy fejlesztés alatt álló technológia, új médium, melynek célja olyan hatás elérése, hogy az észlelő a valóságostól eltérő helyen és időben érezze magát.

tízes számrendszer
Napjainkban a legáltalánosabban alkalmazott számrendszer, melynek 10 (0-9) számjegye van.

tranzisztor
Elektromos jelek erősítésére, rezgéskeltésre, kapcsolásra, különböző logikai funkciók ellátására szolgáló félvezető eszköz.

Wittgenstein, Ludwig (1889 - 1951)
Osztrák filozófus, matematikus.

Xenakis, Iannis (1922 - 2001)
Görög zeneszerző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!