Veszélyesek is lehetnek a zivatarok

Vágólapra másolva!
A természet leghevesebb megnyilvánulásai közé tartoznak az erős zivatarok. Igen gyakran okoznak károkat anyagiakban és emberéletben egyaránt. Félni nem érdemes tőlük, de feltétlenül be kell tartanunk bizonyos szabályokat, és óvintézkedéseket kell tennünk annak érdekében, hogy egy-egy nagy zivatar átvonulása csak egy szép, borzongató emlék maradjon. A zivatarok három fő eleme - az intenzív csapadék, a viharos szél és a villámtevékenységek - különböző jellegű pusztítást végezhetnek, így a felkészülést is erre a három területre kell összpontosítani.
Vágólapra másolva!

Heves nyári záporok, zivatarok idején rövid idő alatt jelentős személyi és anyagi károk keletkezhetnek. Ezt igazolják az egy-egy hevesebb zivatar után a tűzoltósághoz, a mentőkhöz és a biztosítókhoz érkező bejelentések is. Hazánkban a zivatarok közvetlen és közvetett hatása évente százmilliárdos kárt okoz. Nem kell félni a zivataroktól, de nem árt óvatosnak lenni: gyermekek és idősek ne maradjanak vihar idején a szabadban. Legyünk előrelátóak, és fülledt nyári időkben kísérjük fokozott figyelemmel az időjárás alakulását.

Ezek a természeti jelenségek leginkább három légköri paraméter - a szél, a csapadék és a légköri elektromosság - hirtelen változásával járnak.

A kifutószél veszélyei

A heves zivatarokat sokszor orkánerejű széllökések, néha tornádók kísérik. A kifutószél a zivatarok érkezésekor hirtelen csap le, a figyelmetlenek számára sokszor teljesen váratlanul. A jelenséget szélrohamok kísérik, a lakásban is akad dolgunk. Az általában fülledt melegben kitörő viharok kezdetén gyakran vannak nyitva a nyílászárók, az ablakok becsapódhatnak, az üvegek betörhetnek, ami a tetemes kár mellett akár súlyos sérüléseket is okozhat. Azonnal be kell tehát csuknunk minden ablakot, még akkor is, ha a fülledtség ezt nem indokolja.

A szabadban a viharos szél gallyakat, vastag ágakat képes letörni, nem ajánlott ekkor fák alatt tartózkodni, sőt ha tehetjük, a személygépkocsit se hagyjuk ott. A kidőlő fák mindenkire életveszélyesek, gondoljunk csak az emlékezetes augusztus 20-i viharra. Súlyos sérüléseket okozhatnak az épületekről lesodort tárgyak, cserepek is - időben húzódjunk védett helyre. Az utakra kerülő ágak főleg éjjel jelentenek nagy veszélyt a közlekedőkre, nagyobb sebesség mellett könnyen halálos balesetet is okozhatnak. Viharos szélben a gépjárművek menetstabilitása jelentősen csökken, a nagy erejű széllökések akár le is taszíthatják a járművet az úttestről, vagy átlökhetik a szembejövő sávba. Mindenképpen jobb, ha a zivatar közeledtekor lassítunk, vagy megállunk.

A gyakorta kidőlt tartókat, leszakadt villanyvezetékeket feltétlenül kerüljük el, sőt, jól tesszük, ha őrizzük, míg meg nem történik az áramtalanítás: gyermek, állat könnyen áramütést szenvedhet. Az áramszünetek miatt a forgalomirányítás akadozik, a jelzőlámpák kikapcsolnak. Fokozott óvatossággal közlekedjünk, különösen a vasúti átkelőknél életbevágó a körültekintés.

Nyílt vízen semmi esetre se maradjunk a vihar közeledtekor, vegyük nagyon komolyan a viharjelzéseket. A tajték olyan sűrű lehet, hogy akár derékig érő vízben is megfulladhatunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!