Vágólapra másolva!
Nem akármilyen öt hetet produkált Magyarország időjárása. A melegrekordot hóvihar és hidegrekord követte, majd egy-két nap alatt szertefoszlottak az álmok a fehér karácsonyról. Soha nem mért enyheség volt újév hajnalán, ezt követően ismét lehűlés, havazás, és megint csak tavaszi napok következtek. Rövid visszatekintő az időjárás-hullámvasút eseményeire.
Vágólapra másolva!

Már rögtön a tél első napja szélsőséget hozott: hajnalban helyenként csupán plusz 12 fokra hűlt a levegő. A mérések kezdete óta nem indult ilyen enyhén a december hazánkban. A novemberi enyheség folytatódott tovább: tartósan markáns ciklonok alakultak ki ugyanis, középpontjukkal Nyugat-Európa felett, amelyek folyamatos délies áramlással mediterrán légtömegeket sodortak Magyarország fölé szinte egész novemberben és december első harmadában, így a szokásosnál 5-8 fokkal volt melegebb.

December 10-e után fokozatosan leépültek a nyugati ciklonok, a hőmérséklet közelített az átlagoshoz. Időközben a Kelet-európai-síkságra Szibériából egyre fagyosabb téli légtömegek érkeztek. A hazánktól északkeletre, északra kiépült anticiklonnak köszönhetően a légmozgás keletire, északkeletire váltott át, és a hónap közepétől a Kárpát-medencébe is bezúdult a hideg levegő. Hamarosan egy érintő mediterrán ciklonból az első országos havazás is megtörtént.


Bezúdult a hideg

Néhány nap múlva már szélsőségesen hidegre váltott az idő. December 19-én megerősödő mediterrán ciklon vastag felhőzete érte el hazánkat(középpontja Genova felett volt), így tipikusan nagy havazást okozó időjárási helyzet alakult ki. A magasban nedves, az addigiaknál kissé enyhébb levegő érkezett, míg az alsóbb szinteken a megerősödő északkeleti áramlás hatására a Kelet-európai-síkságról zúdult be a hideg.

A hőmérséklet csúcsértéke országszerte csupán -8, -5 fok között alakult, a sózás ellenére is megmaradt a hó az utakon, jelentős fennakadást okozva a közlekedésben. A friss hóréteg vastagsága sokfelé elérte a 20 cm-t. A ciklon középpontja estére már Magyarországtól keletre helyezkedett el, a szél egyre erősödött, majd éjszakától országszerte viharos szél hordta a havat - így vasárnap ritkán tapasztalható ítéletidőre ébredtünk.

Fotó: Zilahy Zsuzsanna
Fotó: Zilahy Zsuzsanna

40 fok melegedés két nap alatt


A hófúvás után leállt a szél, és a rendkívül száraz levegőnek, valamint a vastag hótakaró kiváló szigetelő hatásának köszönhetően a következő hétfőn extrém hideg lett a hajnal. Szécsényben -26 fokra hűlt a levegő. Budapest külterületén néhol -20 fokra csökkent a hőmérséklet, ezzel új napi hidegrekord született a fővárosban.

Ekkor még nagy remények éltek a fehér karácsony iránt, viszont még aznap olyan gyors változások zajlottak le Európa időjárásában, amely példátlan sebességű melegedéshez vezetett: a bekövetkezett hőmérséklet-változás még a legerősebb hidegbetöréseknek is javára válna. A Kárpát-medencétől nyugatra ugyanis ismét egy markáns ciklon épült fel, amely meglehetősen erős déli áramlást indított el felettünk. Ennek következtében a hidegrekordok után két nappal már napi országos melegrekord dőlt meg. Az ország délnyugati részén 18,5 fokot mértek, míg bő két nappal előtte ugyanott -21 fokot mutatott a hőmérő. Karácsony első napján Baranyában helyenként 22 fokot mértek, a napi melegrekord 6 (!) fokkal dőlt meg. A tavaszi időben országszerte - többek között a fővárosban is - kialakult heves zápor, zivatar.


Egyelőre vége a változékonyságnak

Az év hátralévő napjai mérsékelten enyhe időjárást hoztak. Január elsején azonban újabb melegrekord dőlt. A Viharsarokban csupán 9 fokra hűlt le a levegő, ezzel a mérések kezdete óta most kezdődött legenyhébben az újév. Másnap pedig már az újabb gyors lehűlés érkezett, amely két, egymás után elhaladó mediterrán ciklonnak köszönhetően hóesést hozott, a havazás utáni derült éjszakán pedig megint sokfelé csökken -15 fok alá a hőmérséklet. Persze az enyhülés sem váratott sokáig magára: vegyes halmazállapotú csapadékkal érkezett az újabb tavaszi légtömeg.

A nagy változékonyságnak - egyelőre - vége. A Kárpát-medencétől északra, északkeletre kialakult anticiklon tartósan elzárja az enyhe, óceáni légtömegeket a térségtől, ugyanakkor az anticiklon peremén most nem várható olyan markáns ciklon kialakulása, amely számottevő havazást okozna. Így a következő napokban csendes, téli idő várható átlagos hőmérsékletekkel (részletes adatokért lásd országos, 14 napos előrejelzésünket és térképes előrejelzéseinket). Az erre érzékenyeknek jó hír, hogy orvosmeteorológiai előrejelzésünk szerint frontmentes hét várható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!