A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Az amerikai hóapokalipszist a klímaváltozás okozza

Vágólapra másolva!
Hó van az USA minden államában, nagy meglepetésre még Floridában is, egyre-másra dőlnek a hórekordok. Óriási mennyiségű nedvességet sodort az Egyesült Államok fölé az El Nino, és a szokatlanul hideg sarki levegővel találkozva ez okozta a különösen bőséges havazást.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak mind az 50 szövetségi államában, még Hawaiin is vannak olyan részek, amelyeket a hét végén hó borított - hangzott el az MSNBC hírtelevízió vasárnapi tudósításában. Az utóbbi napokban Florida északi térségeit is befedte a fehér csapadék, Blountstown városában sűrű pelyhekben hullott a hó.


Minden idők legkülönlegesebb tele a mostani

Nagy meglepetésre hó esett a georgiai Atlantában és az alabamai Mobile-ban, sőt a texasi Dallasban is. Alabamában 12 éve nem volt hó, Dallas térségében 30 centiméternél több hó hullott, negyedmillióan maradtak áram és fűtés nélkül a leszakított elektromos vezetékek miatt.

A mostani tél különlegessége, hogy olyan déli államokban is megjelent a hó, ahol az a legritkább időjárási jelenségek közé tartozik. Az Egyesült Államokban az óriási havazások felhevítették a globális felmelegedésről szóló vitát. Egyes konzervatív portálok azt sugallták: a tél térhódítása, az egyes államokban leesett irdatlan hótömeg arra bizonyíték, hogy a klímaváltozási elméletek hamisak.

Forrás: AFP

Komoly erőfeszítést igényelt kiásni az autókat a hó alól Washingtonban


A Time magazin azonban rámutatott: a szokatlanul erős havazás éppen a felmelegedés, a légkör megnövekedett páratartalmának következménye. Az óceánokból több nedvesség párolog el, és a melegebb légkör több csapadékot tárol. A csendes-óceáni El Nino jelenség - amely a Föld felmelegedése miatt gyakrabban fordul elő és hosszabb ideig tart - Mexikón keresztül óriási nedvességet sodort az Egyesült Államok fölé, ez pedig találkozott az északról érkező, szokatlanul hideg sarki légtömegekkel, így kivételesen nagy mennyiségű csapadék keletkezett. (Arra is van már kutatási eredmény, hogy a klímaváltozás ráerősíthet az El Ninóra.)

Az egyedüli kivétel, hómentes állam talán a csendes-óceáni Hawaii, ahol azonban néhány hete volt hóvihar, és a magas hegyekben még bizonyára akadnak havas foltok. Az országos meteorológiai szolgálat egyelőre nem tudta megmondani: valaha is előfordult-e már, hogy egyszerre mind az 50 állam havas volt.

Szakemberek szerint ez minden idők egyik legkülönlegesebb tele: a közép-atlanti térségben, az Atlanti-óceán partvidékén - egyebek között Washingtonban és Baltimore-ban - történelmi hórekordok dőltek meg, évtizedek óta nem fordultak elő olyan súlyos hóviharok, mint idén.

Forrás: AFP

Ilyen jégcsapokat produkált a hideg és a szélvihar az amerikai fővárosban


A mostani adatokkal összevethető meteorológiai feljegyzések 1884 óta elérhetők az Egyesült Államokban. A statisztikák szerint Washingtonban és Philadelphiában a mostani a leghavasabb tél a 19. század vége óta - informál a New York Times. A fővárosban és környékén a helyhatóság arra kérte a lakosságot: aki csak tud, segítsen eltakarítani az iskolák környékén - járdán, parkolókban, buszmegállókban - összegyűlt havat és jeget, hogy a 142 ezer diák biztonságosan tudjon közlekedni. Washingtonban tíz nap hószünet után kedden nyitnak az oktatási intézmények.


Az autósávokon kell közlekedniük a gyalogosoknak Washingtonban

Az amerikai fővárost még vasárnap, a szerdai hatalmas havazás után négy nappal is masszív hótömeg borította: a főbb utakon, a szélső sávokban az odahányt hó miatt nem lehetett haladni, a gyalogosok sok helyen csak az autóutakon tudtak közlekedni, sok mellékuton pedig csak egy vájatban járhattak a kocsik.

Az idei tél a rekordok megdöntése mellett több új fogalmat kreált; a közép-atlanti régióban elterjedt a hópokalipszis, a hómageddon és a hóbomba kifejezés (a hómageddon, vagyis a snowmageddon szópoént először Barack Obama sütötte el február elején az Országos Demokrata Bizottság, a DNC téli gyűlésén). A hóeltakarítási erőfeszítésekkel kapcsolatban, az utóbbi napokban Washingtonban ismét új szó keletkezett: a "hócializmus", amely az egymás megsegítését célzó, önzetlen közösségi hólapátolást jelöli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!