Veszélyes éjszakai eső várható az árvizes területeken

Vágólapra másolva!
Éjszaka az ország északi részén intenzív csapadéksáv vonul át, amely tovább nehezítheti a soha nem látott vízszintet elérő folyók mentén az árvízvédelmet. Hajnalban és reggel pedig a Dél-Dunántúlon lesz nagy eső. A hétvégétől szerencsére sok napsütés és erős párolgás gyorsítja az árhullám levonulását.
Vágólapra másolva!

Éjjel főként Budapest térségében várható további kiadós esőzés. Az Északi-középhegységen átfolyó számos folyón soha nem látott vízszintet mértek, helyenként két héten belül másodszorra dőlnek meg a több évtizedes rekordok. A rekordokat elért folyók közül főként a Hernád, a Sajó, a Bódva és a Zagyva vízgyűjtő területét érinti az esti-éjszakai bőséges esőzés, így az árvízvédelemnek reggelig különösen nagy erőkkel kell jelen lenniük a gátaknál.

Hajnalban és reggel elsősorban a Balaton térségében, majd a Dunántúl déli vidékén várható intenzív esőzés, amely ott is több kisebb folyón, leginkább a Kaposon okozhat veszélyes áradást. Sajnos reggel az északkeleti megyéket újabb - az estinél kevésbé jelentős - csapadéksáv éri el, amely várhatóan csak késő délután vonul el.

A nagy esőket a középpontjával Magyarországtól északkeletre elhelyezkedő ciklon okozza, amelynek nagy térségű feláramlási zónája húzódik reggelig az Északi-középhegységtől a Dél-Dunántúlig tartó területre. A feláramlás kedvez a csapadékképződésnek.

A hétvégén gyökeresen átalakul Közép-Európa időjárása. Ennek köszönhetően szombaton a reggeli pára, ködfoltok megszűnését követően végre szikrázó napsütés várható, és erőteljes párolgás gyorsítja a kisebb folyók apadását. Ugyanakkor a Tiszán és a Dunán levonuló árhullám csak napokkal később tetőszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!