Kettős fronthatással jön a havazás

Vágólapra másolva!
Északon továbbra sem hull friss hó. Kissé melegszik az idő, már lesz nulla fok is délben. A havazásból, hószállingózásból maximum 5 centiméter friss hóra lehet számítani. A Dunántúlon okozhat a hóátfúvásokat az északi szél.
Vágólapra másolva!

Hétfőn nagyrészt erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Az északi megyékben lesz szakadozottabb a felhőzet, főleg ott lehet némi napsütés.

Eleinte többfelé, délután inkább csak a Dél-Alföldön lehet havazás, hószállingózás, ahogy a váltakozó intenzitású csapadék zónája fokozatosan délkelet felé szorul vissza. Éjfélig így az ország délkeleti felében 2-5 centiméter friss hó várható. Másutt hólepel, vagy maximum 1 centiméter hó valószínű, de az északi országrészben egyáltalán nem lesz csapadék.

Átmenetileg gyenge hóátfúvást okozhat a Dunántúl nyugati részén, illetve északi felében a megélénkülő, néhol erős lökésekkel kísért északi, északnyugati szél. A Kisalföldön is lehetnek erős széllökések. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 0, -6 fok között alakul, késő estére -4, -11 fok közé hűl a levegő.

Nincs érvényben hétfőre riasztás veszélyes időjárási jelenségek miatt. Keddre viszont elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém hideg miatt Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, mert éjszaka -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Továbbra is kettős fronthatásra lehet számítani. A hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél is előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. Csökkenhet a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon.

Összehúzódnak az erek a Kárpát-medencét kitöltő igen hideg levegő hatására. Ezáltal rosszabb lesz a bőr vérellátottsága, amely hamar a bőr kiszáradásához vezet, és a végtagok gyors kihűlését eredményezheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről