Igazi áprilisi idő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Szeszélyesen változékony, az április második felének megfelelő idő várható vasárnap estig. Aki kirándulást, gyalogos vagy kerékpáros túrát tervez, mindenképpen tegyen esőkabátot a hátizsákba, ne érje meglepetésként egy esetleges zápor.
Vágólapra másolva!

Bár nem mindenütt lesz csapadék, szombaton főleg a nap első felében, vasárnap inkább délután zavarhatják meg a szabadtéri programokat több helyen záporok, zivatarok. A változó felhőzet mellett szinte mindenütt lesz több-kevesebb napsütés. A kerti munkákat is megzavarhatja az időjárás, de ha esik, az vigasztalhatja a kertészeket, hogy a csapadékra igen nagy szükség van.

Pénteken a napsütés mellett szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar a többször megnövekvő gomolyfelhőzetből. A délnyugati szél megélénkül, az Alpokalján és a Kisalföldön helyenként erős, zivatarok környezetében néhol viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet kora reggel 2 és 8, délután 16, 21 Celsius-fok között várható.

Szombaton eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. Kezdetben még többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar, később nyugat felől megszűnik a csapadék. Időnként megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, majd nyugat-délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. A déli óráktól kezdve nyugat felől egyre többfelé várható zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 4, 9 fok között alakul, legmagasabb értéke 17 és 22 fok között valószínű.

Hidegfront követi a meleget

A magasban zajló melegedés a melegfrontokkal együtt járó tüneteket válthatja ki. Az ilyen jellegű változásokra érzékenyek gyakran szenvednek fejfájástól, migréntől, fáradékonyabbá, levertté válhatnak. A szédülés, alvási zavarok hátterében is meghúzódhatnak légköri okok. Vasárnap, a nap második felében eleinte nyugaton, később másutt is jelentkezhetnek egy nyugat felől érkező hidegfront élettani hatásai.

A hétvégén az egész Kárpát-medence időjárását enyhe, változó nedvességtartalmú levegő alakítja, amely egy sekély ciklon áramlási rendszerében érkezik. Ezért tartósan napos, zavartalan időjárás kevés helyen lehet a környező országokban is. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, záporok, zivatarok is kialakulására is számítani kell, ha nem is lesz mindenütt csapadék.

Bár az ilyenkor megszokottnál melegebb időre lehet számítani, a hőmérsékleti értékek messze elmaradnak az ilyenkor mért legmagasabb, illetve a legalacsonyabb hőmérséklettől. Az április 20-22. között mért legmagasabb nappali hőmérséklet 31,0 fok volt, amit 1950-ben mértek Orosházán. A legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletet, -6,3 fokot, 1959-ben Kékestetőn regiszrálták.

Ilyen volt az idő a héten
A múlt hét végén egy mediterrán ciklon helyeződött Magyarország fölé, amely hétfőig meghatározta az időjárást. Emiatt többnyire erősen felhős volt az ég, csak kevés helyen sütött ki hosszabb időre a nap. Összességében többfelé esett az eső, záporeső, de a csapadék mennyisége kevesebb volt a vártnál. Kedden, szerdán a ciklon keletebbre helyeződött, ennek hátoldalán azonban továbbra is nedves, de már hidegebb levegő áramlott az ország fölé.

Megerősödött a Dunántúlon és északkeleten helyenként viharossá fokozódott az északi, északnyugati szél. Eső, zápor főként a keleti tájakon fordult elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 11 fok között alakult, csak északnyugaton mértek fagypont alatti hőmérsékletet, ott 0, -2 fok volt szerdán hajnalban. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak elején még a sokévi átlag fölött, 10, és 19 fok között, majd a végén már néhány fokkal ez alatt, vagyis 7, 14 fok között alakult.




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről