Zivatargócokkal érkezik a lehűlés

Vágólapra másolva!
Ugyan párás meleg lesz, de egyre több helyen kell zivatarokra, jelentős csapadékra számítani. Az egyre nedvesebb, labilis rétegződésű levegő kedvez a gomolyfelhők kialakulásának.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt csak időnként, délután már gyakran erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé lesz zápor, zivatar, egy-egy zivatargócban jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullhat.

Ennek oka, hogy estig ciklonális mező alakítja a Kárpát-medence időjárását. Az enyhe, egyre nedvesebb, labilis rétegződésű levegő kedvez a gomolyfelhők kialakulásának, így a záporoknak, zivatarok keletkezésének. Ezzel együtt heves zivatarokra nem kell számítani. (Hétfőig az ország területének 80 százalékán lehet jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 mm eső az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.)

Csütörtök délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű. Mindenütt mérséklődik a délnyugati szél. Az ország nagy részén mérsékelt is marad a légmozgás, csak a Dunántúl északi részén élénkül meg a déli szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 Celsius-fok között alakul.

A folytatásban erős lehűlésre kell számítani a ciklonális mező miatt. Pénteken még 13-19 Celsius-fok lesz a maximumhőmérséklet délben, kora délután, szombaton 12-17 fok lesz. A hosszú hétvégén hideg, fagyos idő várható. Húsvéthétfőn és kedden 10 fok sem lesz az ország nagy részén, sőt az ország nagyobb részén még ennél is hidegebb lesz nappal is. Jövő szerdától viszont már meglehetősen gyors melegedésre kell számítani, ahogy a hideget hozó mező elmozdul a Kárpát-medencéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről