Horvát szigeteket vesznek a gazdagok

Vágólapra másolva!
Horvátországról ma még nem a leggazdagabbak ingatlanvásárlásai jutnak eszünkbe, de egyre több lesz a luxus a  dalmát tengerparton. A tehetősek a villákról lassan áttérnek a teljes szigetekre.
Vágólapra másolva!

Horvátországban az idegenforgalmi főszezon kezdetére megélénkült az ingatlanpiac az Adriai-tenger mellékén, több gazdag európai már szigetet is vett az Adrián.

Jasminka Biliskov, egy nagy horvát ingatlanügynökség tulajdonosa a Vecernji List című zágrábi napilapnak elmondta, eddig mintegy 70 ezer külföldi vásárolt villát, apartmant, hagyományos dalmát kőházat a tengermelléken.

Először angolok és oroszok jöttek, később németek, osztrákok, magyarok, s az utóbbi napokban egyre több szlovák és észt vásárol ingatlant a tengernél. Szlovákiában és Észtországban egyre több a tehetős ember, és átlagban 400 ezer eurót (100 millió forintot) adnak egy horvát tengerparti ingatlanért vagy építési telekért.

Egyre több az olyan vevő, aki az elit turistahelyeket keresi, de Horvátország - az ingatlanokat tekintve - még közelebb van a tömegturizmushoz. Néhány hónapja azonban külföldieknek is törvényes lehetőségük van szigetek megvásárlására és az adriai álom megvalósítására: egy villa, medencével, mediterrán növényzettel egy saját szigeten.

Jasminka Biliskov elmondta, hogy az egyik európai hercegi család Észak-Dalmáciában megvett egy 360 ezer négyzetméteres szigetet, saját építészükkel egy 600 négyzetméteres villát terveztettek rá, s mindez ötmillió euróba (1 milliárd 250 millió forint) került.

Nemrégiben eladtak két kisebb - 24 ezer négyzetméteres - szigetet Közép-Dalmáciában, egyenként több mint egymillió euróért, vagyis mintegy 250 millió forintért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről