A befektetőket nem aggasztja az ingatlanadó

Vágólapra másolva!
A külföldi befektetőket nem aggasztja a tervezett ingatlanadó, mivel többségük a saját hazájából ismeri azt - egyebek mellett ezt tartalmazza a Colliers International Hungary MTI-hez eljuttatott elemzése.
Vágólapra másolva!

Bár a kormány által tervezett általános ingatlanadó részletei még nem ismertek, a befektetői piacon nincs pánikhangulat - állapítja meg a Colliers elemzése. Hozzáteszi: a hosszú távú kilátások kedvezőek, a beruházások folytatódnak.

Amennyiben Magyarországon is helyi adó lesz az ingatlanok után fizetendő taksa, akkor vélhetően az történik, ami Kanadában bekövetkezett: hatékonyabb lesz más adónemekhez képest, ugyanis az azzal való gazdálkodás átláthatóbb az adófizetők számára. Ezért könnyebb az elfogadtatása is.

A várható feszültségekre is kitér az elemzés. Várhatóan leginkább a lakóingatlanok tulajdonosainak kedélyét borzolja majd az új adó. Jogi problémákhoz is vezethet - például az irodapiacon -, hogy a bérbeadók megkísérlik áthárítani az adót a bérlőikre.

Szintén kényes kérdés az ingatlanok értékének meghatározása. A mai luxusadó kivetésénél használt övezeti besorolás ugyanis nem igazságos (sokszor egy épületen belül sem azonos az ingatlanok értéke). Az értéket csak szakmai alapon nyugvó értékbecsléssel lehet meghatározni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!