Kulturális városnegyed épül a Duna-parton

Vágólapra másolva!
A budapesti városvezetés bejelentése szerint három év múlva megújul a Közraktárak teljes területe. Hamarosan kezdődhet az engedélyeztetés.
Vágólapra másolva!

Kulturális városnegyed épül a ferencvárosi Duna-parton a Közraktárak megújításával 2010 nyarára; a nyolcmilliárd forintos beruházás során kialakított közösségi és kulturális terek Budapest egyik új jelképévé alakíthatják a városrészt - közölte a főpolgármester hétfőn, a helyszínen tartott bejáráson.

A Közraktárak fejlesztése olyan szimbolikus ügy, amely a város élhetőségét, használhatóságát is nagyban javítja - hangoztatta Demszky Gábor, aki szerint a ferencvárosi terület mára "kiilleszkedett" a városból. Mint mondta, a hangsúlyozottan kulturális célú fejlesztés megnyitja a várost a Duna felé.

Az elképzelések szerint az 1880-as években emelt épületek megújításával, valamint az azok mellé állított "bálna alakú" üvegépület kialakításával sikerül majd a "város szövetébe illeszkedő" kulturális és szórakoztató központot kialakítani.

Az 1500 négyzetméteres rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, kávé- és teaházakat, valamint a partszakasz teljes hosszában elnyúló teraszt is magában foglaló épületegyüttes átadása három év múlva várható. A célközönség elsősorban az egyetemi városrész diáksága lesz. A tervek szerint a felszín alatt egy 250 férőhelyes parkolót is kialakítanak, és a szomszédos Nehru-parkot is megújítják.

A Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén fogadta el az úgynevezett telekalakítási tervet, amelyet a ferencvárosi önkormányzat szabályozási rendelete ír elő. A közgyűlés szakbizottsága június 27-én hirdette ki a közbeszerzési pályázat eredményét. Ezután kezdődhet az engedélyeztetési tervek és a hatósági engedélyek beszerzése.

Bojár Iván András városarculati tanácsnok az MTI-nek adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a város a 100-300 millió forintos támogatás fejében lényegében egy húszmilliárd forint értékű ingatlant nyer.

A PPP-konstrukción "túllépő", összetett üzleti megoldás során a befektető magára vállalta a beruházás valamennyi költségét, beleértve közlekedésfejlesztési feladatokat is. Ennek fejében a cég a fővárosi tulajdonú ingatlanra 25 éves üzemeltetési és hasznosítási jogot kapott, valamint a bérbeadásra vonatkozó úgynevezett kizárólagos ügynöki tevékenység jogát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről