A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Idei földhivatali pecsét kell az adókedvezményhez

Vágólapra másolva!
A szokásosnál nagyobb forgalomra számíthatnak az év utolsó napjaiban a földhivatalok. Az idén lebonyolított ingatlanértékesítések után ugyanis változatlanul igénybe vehető a január elsején megszűnő lakásszerzési kedvezmény. Ehhez azonban a megkötött szerződéseket december végéig be kell nyújtani a földhivatalhoz.
Vágólapra másolva!

Januártól nem lehet már az ingatlaneladásból származó jövedelem adóját lakásvásárlás címén csökkenteni. A 2008-as adóváltozások átmeneti rendelkezései között előírja ugyanakkor a törvény, hogy a december 31-éig megszerzett jövedelmekkel szemben a lakásszerzési kedvezményt még a régi szabályok szerint, azaz további 5 évig érvényesíteni lehet.

Az eladásból származó jövedelem megszerzésének az időpontja viszont a tényleges pénzmozgástól függetlenül a földhivatali benyújtáshoz kötődik. Ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet a 2007-es jogügyletekkel összefüggésben az egyébként megszűnő kedvezményt továbbra is igénybe venni, ha a szerződést még ebben az évben benyújtják az illetékes földhivatalhoz.

Amikor érdemes várni

Mielőtt bárki kapkodva eladná az ingatlanát, érdemes számításba vennie az adóköteles időszakkal, illetve az átalányköltség elszámolásával kapcsolatos változásokat is. Lakás esetén ugyanis a jövő évtől az eddigi tizenöt év helyett csak az öt éven belüli eladás után kell majd adót fizetni. Igaz, hogy megszűnik a már előbb említett lakásszerzési kedvezmény.

A szerzést követő második évben ugyanakkor 10, a harmadik évben már 40, a negyedik évben pedig 70 százalékkal csökkenthető az adóalap. Az ötödik évtől pedig a 100 százalékos csökkentés folytán nem kell már adót fizetni. Így a 2003-ban, vagy annál korábban megvásárolt lakás eladásával mindenképp érdemes lehet várni.

A telkektől jobb még idén megszabadulni

A lakásnak nem minősülő egyéb ingatlanok - az üzletek, garázsok, hétvégi házak, mezőgazdasági területek, vagy az építési telkek - esetében is változatlanul 15 év szükséges az adó alóli mentesüléshez, azaz az ennél hamarabb történő eladásnál 25 százalék adót kell fizetni. Ráadásul egy újabb lakás- vagy telekvásárlást januártól már nem lehet az adóval szemben elszámolni.

A megszűnő lakásszerzési kedvezmény helyébe az úgynevezett gondozási kedvezmény lép, amelyet adókiegyenlítéssel lehet majd érvényesíteni. Az értékesítésből származó jövedelemmel szemben mindössze két éven belül és kizárólag csak az idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben történő férőhely megszerzése vehető figyelembe adókedvezményként. Keveseket vigasztal ugyanakkor, hogy nem csak a saját, hanem a közeli hozzátartozó és az élettárs elhelyezése is elszámolható.

Visszaigénylés helyett adókiegyenlítés

Ha az adóbevallás benyújtása előtt sor kerül a fent felsorolt otthoni elhelyezés megszerzésére, úgy a megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasználással arányos részét) nem kell megfizetni. Más a helyzet ellenben, ha mindez később, a bevallás és a 25 százalékos adó befizetése után történik. Ilyenkor a korábban megszokott visszaigénylés helyett az adókiegyenlítésre válik jogosulttá az érintett. Vagyis a korábban, ingatlaneladás címén megfizetett adót az egyébként fizetendő személyi jövedelemadóból lehet majd csak az első és a második évben levonni. Így, ha a kedvezmény összege magasabb, mint a fizetendő szja, úgy a többlet pénzbeli visszatérítésére, visszafizetésére nem lesz lehetőség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!