Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában a készházvásárlók többsége ma már úgy választ házat, mint autót: odamegy, kipróbálja, megfogdossa. A különbség annyi, hogy míg a gépkocsi esetében egy szalonba tér be az ember, házat úgynevezett mintaházparkban lehet nézni.
Vágólapra másolva!

Tőlünk nyugatabbra több ismert mintaházpark is működik, a legnagyobb Bécsben - itt több mint 80 ház van kiállítva. A házakat azért építették, hogy az érdeklődők megnézhessék, körbejárhassák őket, ezért be is vannak rendezve, és értékesítő is várja az ügyfeleket. A tapasztalatok szerint így könnyebb a házat értékesíteni, mint "látatlanban".

A bécsi mintaházpark tulajdonosa évek óta tervezi Magyarországon egy hasonló park létrehozását, ám a hazai cégek többsége anyagilag nem látja megtérülőnek a befektetést. A fenntartási költség ugyanis olyan magas, amit az egyelőre szűk magyar piac nem tudna még eltartani.

Hazánkban komoly árverseny van, amiben a prémiumkategóriás házakat gyártó Hartl Haus nem kíván részt venni, hiszen az árat értelemszerűen csak a minőség rovására lehet csökkenteni, ami a munkaerőre és felhasznált anyagokra egyaránt értendő - mondja Arany Gábor, a masszív osztrák készházakat forgalmazó cég ügyvezetője.

Kérdés, nem eredményezne-e jelentős piaci növekedést egy magyarországi készházpark. Természetesen a bécsi, grazi mintaházak megléte növelte a nyugat-európai eladásokat, és tény, hogy sokan érdeklődnek, de közülük sokan veszik a fáradságot, és ellátogatnak Bécsbe, elvégre nincs túl messze - jegyezte meg az Osztrák Készház Kft. vezetője.

Idehaza várhatóan jó darabig csak terv marad a mintaházpark. Kelemen Gábor építési tanácsadó szerint a minőségi anyagokat igen, a minőségi kivitelezést viszont szóban már nem lehet bemutatni, ezért a Hartl Haus magyarországi képviselete úgy döntött: saját bemutatóházat épít 2008-ban.

Az építési tanácsadó hangsúlyozta, addig sem marad le senki, aki nem akar Bécsig elutazni, egy könnyed "websétával" ugyanis a Hartl Haus három háza kívül-belül megtekinthető, bejárható - a bejárattól az emeleti szobáig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről