Moszkva a legvonzóbb az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Moszkva Európa legvonzóbb városa a kereskedelmi ingatlanokba befektetni kívánók számára, s ez az első hely a befektetők Oroszországgal kapcsolatos, általánosan kedvező hozzáállását fejezi ki  a PricewaterhouseCoopers elemzői szerint. Az orosz főváros ezzel maga mögé utasította az e téren sokáig vezető Párizst, továbbá Londont és a többi európai fővárost is.
Vágólapra másolva!

"A kőolaj hordónkénti ára 105 dollár fölé emelkedett, folytatódik a külföldi tőke beáramlása Oroszországba, a magas jövedelmekkel rendelkező középosztály folyamatosan nő, fejlődik a jelzálogpiac, és az ingatlanpiacon a kereslet messze felülmúlja a kínálatot" - indokolta a minősítést Richard Gregson, a PvC társtulajdonosa.

Az IRN.ru című elemző honlap szerint Moszkvában az ingatlanár átlépte a négyzetméterenként 5000 dolláros határt, és szakértők szerint tovább emelkedik, havonta 1-1,5 százalékkal. Az INKOM-Ingatlan ügynökség szakértője úgy véli: az év elejei, jóval nagyobb arányú árnövekedés részben a nagyvállalatok csúcsmenedzsereinek ilyenkor kifizetett prémiumaival függ össze, részben pedig azzal, hogy bár a nemzetközi pénzügyi instabilitás hatásai (még) nem érték el Oroszországot, mégis sokakat arra indított, hogy ingatlanbefektetésekbe mentsék a pénzüket.

Más szakértők szerint az ingatlanárakat elkerülhetetlenül befolyásolja az orosz fővárosban élő milliomosok és milliárdosok nagy száma, és általában az emberek életszínvonala. Növekszik a fizetőképes kereslet általában mindenre, s egyre több nyugati társaság telepíti gyártását Oroszországba, mert ez gazdaságilag célszerű.

Egyes szakértők szerint azonban nem bíznak a moszkvai ingatlanárak folyamatos emelkedésében. "Ha a világválság még eltart egy ideig, mindenkit érinteni fog, már eltérő mértékben, s az ingatlanárak nagy kockázatnak vannak kitéve. Az árak nem növekedhetnek örökké" - vélekedett Dmitrij Balkovszkij, az egyik hitelintézet elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről