Csak felújít az evangélikus egyház

Vágólapra másolva!
A Magyarországi Evangélikus Egyháznak takarékoskodnia kell az ingatlanjaira szánt pénzzel a rendelkezésre álló keret szűkössége miatt - mondta Vincze Csaba, az egyház építési és ingatlanügyi bizottságának elnöke. Éves szinten 100-150 millió forinttal támogatják a beruházásokat.
Vágólapra másolva!

A dokumentumban az szerepel, hogy az egyházközségek lehetőség szerint ne új épületeket építsenek, hanem a régieket újítsák fel, mert ez költséghatékonyabb megoldás. Ezzel kapcsolatban viszont a bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem mindig helyes a legújabb technológiát alkalmazni a renoválás során, mert az egyrészt nem illik a régi építészeti környezetbe, másrészt szerkezeti problémákat okozhat, például vizesedhetnek a falak.

Ugyanakkor nem támogatják a 120 négyzetméternél nagyobb lelkészlakások építését. Ha racionálisan használják fel a különböző helyiségeket az egyházközségek, ne építsenek például feleslegesen fűtendő termeket.Vincze Csaba utalt arra, hogy az üresen álló lelkészlakokat, egyházi iskolákat nyáron táboroztatásra is fel lehet használni, ami bevételt jelenthet az egyházközségek számára. Ennek reklámozására az egyház külön internetes honlapot hozott létre, amelyet folyamatosan bővít.

Az építési szakember rámutatott arra: a templomok és parókiák felújítására európai uniós pályázatokon is forrásokhoz juthatnak. Utóbbira példaként hozta fel a Kemenesmagast, ahol így renováltak. A sikeres pályázathoz mindkét anyagi forrás esetében szükséges valamekkora önrész.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!